Biden geeft hoofd klimaatprogramma zijn baan terug

Onder president Joe Biden heeft Amerika zich weer aangesloten bij het klimaatakkoord van Parijs. Beeld  Anna Moneymaker/Getty Images
Onder president Joe Biden heeft Amerika zich weer aangesloten bij het klimaatakkoord van Parijs.Beeld Anna Moneymaker/Getty Images

De Amerikaanse regering geeft een prominente klimaatwetenschapper zijn oude topfunctie terug. Michael Kuperberg stond jarenlang aan het hoofd van het programma dat verantwoordelijk is voor rapporten over klimaatverandering, maar was op een zijspoor gezet in de laatste maanden van het presidentschap van Donald Trump.

De vorige regering had Kuperberg in november overgeplaatst naar het ministerie van Energie. De wetenschapper mag volgens The Washington Post nu weer leiding gaan geven aan het USGCRP. Dat coördineert het klimaatonderzoek van veel overheidsdiensten.

Politiek gevoelig

Het onderwerp klimaatverandering ligt in de VS politiek gevoelig. Trump vreesde dat de internationale aanpak van de opwarming van de aarde ongunstig zou uitpakken voor de economie. Hij stapte daarom uit het klimaatverdrag van Parijs. Zijn opvolger Biden draaide dat besluit terug en kondigde juist verregaande plannen aan om de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen.

Die politieke onenigheid kan ook gevolgen hebben voor de positie van wetenschappers als Kuperberg. Het Witte Huis van Trump zou niet blij zijn geweest met een alarmerend klimaatrapport waar zijn organisatie verantwoordelijk voor was. Daar stond in dat Amerikanen steeds meer gaan merken van klimaatverandering, dat onder meer in verband wordt gebracht met extreem weer.

Lees ook:
Het klimaat is nog te redden, als landen de beloften van het Parijs-akkoord nakomen

Volgens een studie kan de wereld de zeespiegelstijging flink afremmen, door de opwarming te beperken tot anderhalve graad.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden