Belgisch relletje om panda's opgelost

null Beeld EPA
Beeld EPA

De kogel is door de kerk: de twee reuzenpanda's gaan naar Pairi Daiza, een dierenpark dat ligt tussen Brussel en Lille. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang bevestigd aan de Belgische premier Elio Di Rupo, die op bezoek is in China. Dat meldt het Vlaamse VRT nieuws.

Volgens het dierenpark zelf worden de panda's in het voorjaar van 2014 verwacht. Dan viert het dierenpark ook zijn 20ste verjaardag. De dieren worden in plaats van de gebruikelijke 10 jaar nu voor 15 jaar uitgeleend.

Gisteren werd bekend dat China van plan was twee reuzenpanda's uit te lenen aan Pairi Daiza. Antwerpen Zoo, die tien jaar geleden al eens naast de komst van Chinese panda's greep, reageerde verontwaardigd en teleurgesteld'. De kwestie kreeg ook 'een politiek communautair tintje. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir beschuldigde Di Rupo er namelijk van om via diplomatieke contacten het dierenpark in de buurt van zijn thuisstad Bergen te bevoordelen, ten nadele van de Antwerpse Zoo. Ze kondigde aan dat ze de premier over de kwestie zou interpelleren. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet verstaan dat hij een uitleg van Di Rupo verwachtte.

Contract
In een onderling gesprek heeft de Chinese premier Li Keqiang aan Di Rupo bevestigd dat de twee reuzenpanda's aan Pairi Daiza zullen worden uitgeleend. Di Rupo sprak achteraf van 'een eer voor België'.

Pairi Daiza zegt dat de overeenkomst met de Chinese autoriteiten is ondertekend. De twee panda's die worden uitgeleend zijn vier jaar. Het gaat om een mannetje Xinhui (wat schitterende ster betekent) en een wijfje Haohao (wat lief betekent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden