Banken willen klimaat als topprioriteit

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het klimaat moet de topprioriteit worden van de regering als Nederland de eerste helft van het volgende jaar EU-voorzitter is. Dat is één van de tien aanbevelingen die Nederlandse banken hebben gedaan in het 'klimaatstatement' dat ze vandaag aanboden aan de overheid en niet-gouvernementele organisaties die zich met klimaatverandering bezig houden.

Directeuren van twaalf Nederlandse banken, vertegenwoordig door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), zetten hun handtekening onder het statement. Ze noemen klimaatverandering een van de 'belangrijkste vraagstukken van deze tijd'. Ze hopen dat hun manifest een bijdrage levert aan de discussie op de internationale klimaattop die 30 november van start gaat in Parijs.

De banken willen dat bedrijven en instellingen hun C02 uitstoot openbaar maken zodat de banken de gevolgen voor het klimaat kunnen meenemen in hun financierings- en investeringsbeslissingen. Ze vragen daarbij de regering om hulp. "Banken maken economische activiteiten, waaronder ook de financiering van groene energie mede mogelijk en kunnen dus een positieve invloed hebben op de gevolgen hiervan voor ons klimaat. Maar banken kunnen het niet alleen," aldus voorzitter Chris Buijink van de NVB.

Transparantie
De banken willen graag meer openheid van bedrijven over de gevolgen die hun leningen en investeringen hebben voor het klimaat. Volgens de ondertekenaars is er onvoldoende informatie beschikbaar over deze gevolgen van bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld voor de opwarming van de aarde. In de verklaring roepen banken de Nederlandse overheid daarom op om bedrijven en instellingen te stimuleren hier openbare informatie over te geven.

De banken zeggen hun klanten te willen helpen met technische expertise over de financiering van duurzame energieprojecten en moedigen ze bedrijven aan klimaat neutraal te worden. Ze hopen daarmee een bijdrage te leveren aan het Energieakkoord en de daaraan verbonden Green Deal, waarin de overheid bedrijven helpt met het realiseren van duurzame projecten.

Publieke opinie
Dat Nederlanders klaar zijn met 'vieze' investeringen bleek wel uit een enquete die Trouw in eerder dit jaar hield. Zes op de tien Nederlanders willen dat hun pensioenfonds stopt met beleggen in steenkool, gas en olie, om de CO2-uitstoot te beperken. Pensioendeelnemers willen duurzamere beleggingen, zelfs al zou dat leiden tot hogere pensioenpremies of lagere pensioenen.

Ook internationaal wordt er grote druk uitgeoefend op pensioenfondsen en andere investeerders om zich terug te trekken uit bedrijven die draaien op kolen, gas en olie. Sommige investeerders voorspellen een carbon bubble, het uiteenspatten van de beurswaarde van fossiele energiebedrijven.

Dossier: Groen pensioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden