Interview

Annick Schmeddes helpt overstappers aan een baan in de duurzame sector

Annick Schmeddes: “Een beginner zegt: yes, ik spring zo over op die nieuwe baan.” Wat oudere werknemers zien beren op de weg. Beeld Lars van den Brink

Overstappen naar de duurzame sector? Dat gaat niet altijd vanzelf. Daarom richtte Annick Schmeddes (44), de nieuwe nummer 50 in de Duurzame 100, het bemiddelingsbureau Sustainable Talent op.

Ruim 60 procent van de Nederlanders wil een andere baan. Althans, als je sommige peilingen moet geloven. Annick Schmeddes (44) haalt haar schouders op. “Klopt zo’n cijfer? Geen idee.” Maar dat veel mensen ontevreden zijn, meer zingeving zoeken, dat weet ze heel zeker.

Maar waar begin je? Wat past bij je, welke opties zijn er? Dat blijken lastige vragen. Daarom opende Schmeddes vijf jaar geleden haar kantoor Sustainable Talent. Nu begeleidt ze vijfhonderd mensen per jaar, bij het zoeken naar zinvoller werk. Schmeddes is een intermediair, ze verbindt bedrijven en werkzoekenden. “Een mensenmatchmaker”, zo noemt ze zichzelf. Ze is een van de nieuwkomers in de Duurzame 100. “Een steun in de rug. Erkenning.”

‘Radicale switchers’, daar doet deze loopbaancoach het allemaal voor. Dat zijn zakelijke talenten, die willen overstappen naar de duurzame sector. Mensen van een bank of multinational bijvoorbeeld. Schmeddes kan ze zo uittekenen. Een jaar of 45, genoeg geld op de bank. “En dan besluiten ze: het roer moet om. Ik wil overstappen naar een mooie start-up!” Duurzame bedrijven willen zulke ervaren mensen graag hebben, zegt Schmeddes. Maar die twee werelden vinden elkaar niet. “Daar kom ik in het spel”, lacht ze. Laatst hielp ze een manager van Shell aan een baan bij de Ocean Cleanup. Schmeddes gaat stralen van zo’n overstap.

Annick SchmeddesBeeld Lars van den Brink

Begeleiding

Ze is nu 13 jaar bezig in het duurzame wereldje. Voordat ze Sustainable Talent oprichtte, werkte ze bij het kantoor SharePeople. Dit bedrijf stuurde hoog personeel van grote bedrijven (ING, KPMG) naar buitenlandse ontwikkelingsprojecten. In Ethiopië, Kenia of op de Filippijnen konden die managers hun talent verder ontplooien, om thuis in het bedrijf te gebruiken. Talentbehoud, dat beoogden de bedrijven die personeel op het vliegtuig zetten om verdieping te vinden. “De waarheid? Dit werkte totaal averechts”, zegt Schmeddes. Managers die in het buitenland aan duurzaamheid geroken hadden, belden haar op zodra hun contract uitgezeten was. ‘Annick, dit smaakt naar meer! Weet jij geen baan voor mij in de duurzame hoek?’ Haar grote netwerk is volgens Schmeddes een reden voor haar succes. Ze dronk ‘ontelbare kopjes koffie’ voor haar werk.

Jong en oud kloppen bij haar aan. De leeftijd van klanten maakt een groot verschil, zegt ze. “Een beginner zegt: yes, ik spring zo over op die nieuwe baan.” Wat oudere werknemers zien beren op de weg. Lukt het wel, ben ik niet gek als ik mijn baan opzeg? Dat vraagt om meer hulp en begeleiding, zegt Schmeddes. Twee collega’s met psychologie-papieren doen dat werk.

Commercieel

Ze weet uit eigen ervaring dat het niet makkelijk is om een carrièreswitch te maken. Toen ze een jaar of 26 was begon ze, kort na haar studietijd in Wageningen, in de ICT. Kadastergegevens centraliseren. Dat heeft ze anderhalf jaar gedaan. Maar toen begon het te kriebelen. Ze zocht zingeving. “Hartstikke moeilijk. Ik dacht: wie ben ik nou om mijn baan op te zeggen? En wil ik zomaar in het diepe springen?”

Schmeddes werd zelf ook door een loopbaancoach op weg geholpen. Ze ging werken voor ontwikkelingsorganisaties. Zo rolde ze in de duurzame wereld. Leuk aan de groene sector is dat er soms unieke functies zijn. Een ‘wave maker’, iemand die collega’s in beweging brengt. Ze hielp recentelijk Urgenda aan nieuw talent, net als Bugaboo en het keurmerk voor duurzame vis MSC.

Werken in duurzaamheid is hartstikke breed, zegt Schmeddes. Het kan ook gaan om een baan in schone energie, maar net zo goed om bestrijding van eenzaamheid. En de ene werknemer is bezig met idealen en ideeën, terwijl een ander alleen maar in de verkoop zit. “Dat beseffen mensen die een betekenisvolle baan zoeken soms niet. Een bedrijf als Vandebron of Dopper is hartstikke commercieel. Met sales maken ze de grootste duurzame impact.” De laatste tijd heeft Schmeddes haar handen vol aan duurzame banen in de modebranche. “Steeds meer modebedrijven willen geen kleding maken die gelijk kapot gaat. Circulaire materialen zijn booming.”

Andere stijgers en opvallende nieuwkomers in de Duurzame 100

'De mens' is ook een belangrijke drijfveer van een andere nieuwkomer, investeerder en filantroop Fred Matser, op plaats 32. Duurzaamheid gaat om veel meer dan 'groen' en het klimaat, vindt hij. "Het gaat ook over ons welzijn, onze educatie, zorg, vluchtelingen en ons bewustzijn. Dat begint van binnenuit." De voormalige vastgoedman financiert en steunt tal van initiatieven, zoals de schooldakrevolutie van Roebyem Anders, Social Impact Ventures van Willemijn Verloop, de klimaatcampagne van Urgenda, Taxi Electric en Fastned.

Grootste stijger in de Duurzame 100 dit jaar is Lucas Simons, van plek 83 naar 29. Hij helpt met zijn bureau New Foresight boeren om hun productie te verhogen zonder dat ze de natuur geweld aandoen en het milieu schade berokkenen. Als voorzitter van de Organic Cotton Accellerator werkt Simons aan een markt voor organische katoen, die goed is voor de boer en voor de consument.

Opmerkelijk in de groep 26 tot 50 is nieuwkomer Cathy van Beek die als lid van de raad van bestuur van het Radboudumc het ziekenhuis inspireerde tot duurzame actie. De zorg is wat dat betreft nog een achtergebleven sector.

De ontknoping van Trouws Duurzame 100 van 2017 nadert. Vandaag zijn de namen van de nummers 50 tot 26 bekendgemaakt. Lees de portretjes van deze 25 personen op www.trouw.nl/duurzame100. Dinsdag 10 oktober wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam de top-25 en daarmee de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden