Amerikaanse rechter verwerpt klimaatzaak tegen oliebedrijven

Dikke mist boven Oakland en San Francisco Bay. Beeld EPA

Een federale rechtbank in Californië heeft een zaak verworpen die de steden Oakland en San Francisco hadden aangespannen tegen de vijf grootste olie- en gasconcerns. 

De steden eisten geld voor de kosten die zij maken door klimaatverandering. Volgens de rechter is het probleem te breed om te worden beslist in de rechtszaal.

De steden hadden Shell, ExxonMobil, BP, Chevron en ConocoPhillips vorig jaar voor de rechter gesleept. Zij vinden dat de concerns moeten meebetalen aan waterkeringen die als gevolg van de stijgende zeespiegel nodig zijn om de steden te beschermen tegen overstromingen. De verwachting is dat de kosten daarvoor alleen al voor Oakland en San Francisco oplopen tot enkele miljarden.

De bedrijven zouden grotendeels verantwoordelijk zijn voor klimaatverandering doordat zij de afgelopen jaren aanhoudend investeerden in fossiele brandstoffen. De energiereuzen zouden vooraf van de gevaren en risico's hebben geweten, maar niets hebben gedaan om de productie in te dammen of het verbruik van fossiele brandstoffen te beteugelen.

Beleidsbesluiten

De rechter gaf aan dat met deze kwestie binnen- en buitenlandse beleidsbesluiten zijn gemoeid, die buiten de invloed liggen van de rechtbank. Wel erkende de rechter dat de klachten reëel en wereldwijd zijn.

Shell heeft eerder al gezegd dat het bedrijf de rol van energie in klimaatverandering lang geleden heeft erkend en de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs ondersteunt. “Maar we geloven dat klimaatverandering een brede maatschappelijke uitdaging is die moet worden aangepakt met degelijk overheidsbeleid en veranderingen bij het publiek, en niet via de rechtbank”, aldus het bedrijf.

Die redenering volgde een federale rechter ook in 2008 toen de plaats Kivalina in Alaska een zaak aanspande tegen 24 oliebedrijven. Kivalina hield de oliebedrijven verantwoordelijk voor overstromingen vanwege de opwarming van de aarde. Maar de rechter wees de zaak af.

Begin dit jaar spande ook de stad New York een zaak aan tegen Shell, ExxonMobil, BP, Chevron en ConocoPhilips vanwege klimaatschade. Die zaak loopt nog.

Lees ook:

Amerikaanse ondernemingen boos om opzeggen klimaatverdrag

Veel bedrijven laken de beslissing van president Trump om zich terug te trekken uit het Klimaatakkoord.

Amerika is bezorgd om de Noordpool, maar zwijgt over klimaatbeleid

De landen rond de Noordpool maken zich zorgen over de temperatuurstijging. Op een top in Alaska in 2017 ondertekenden de acht leden van de Arctische Raad een gezamenlijke verklaring waarin ze stellen dat de temperatuur in het gebied twee keer zo snel stijgt als in de rest van de wereld. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden