Natuurbeheer

Amerikaans hert verlost van gewei en autoband

De wapiti toen hij nog de autoband om zijn nek had. Beeld AP
De wapiti toen hij nog de autoband om zijn nek had.Beeld AP
Erik van Zwam

Een wapiti, een grote hertensoort, zwierf sinds juli 2019 tussen de Rocky Mountains en Denver in de Verenigde Staten met een enorme autoband om zijn hals. Hier en daar dook de stier op in video-opnames van natuurcamera’s. Maar de wapiti traceren om de autoband te verwijderen bleek moeilijk, omdat het beest zich diep in de bossen ophield.

Tot deze week. De beelden van het dier met autoband werden verspreid. Een oplettende bewoner in de buurt van Denver spotte het dier. De parkwachters van Colorado Parks and Wildlife rukten vier keer uit. Drie keer wist het 260 kilo wegende dier te ontkomen.

De vierde keer werd de wapiti met een verdovingspijl onder zeil gebracht. Maar daarna hadden de rangers nog een probleem. Met geen mogelijkheid konden ze de band, die van binnen met ijzer was verstevigd, kapotsnijden. Uiteindelijk werden de takken van het enorme gewei afgezaagd, kon de autoband over de kop van het dier worden verwijderd en was de wapiti 16 kilo lichter.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat het betreffende dier een eland was. Het was echter een wapiti, een andere grote hertensoort.

Lees ook:

Elandenjacht draait niet om het vlees

Jong of oud, man of vrouw; de elandenjacht – elk najaar – is een traditie voor iedereen in Zweden. Een sterke anti-jachtbeweging kent het land niet. ‘Jagen is voor mij genieten van de natuur.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden