'Amelisweerd is gegijzeld door de natuurbeschermers van toen'

Bij wijze van protest tegen de aanleg van een verbindingsweg werd in 2009 een kudde koeien uitgerust met dekjes met de afbeeldingen van auto's. De dekjes werden geschilderd door schoolkinderen uit Bunnik om te protesteren tegen de aanleg van een verbindingsweg door het natuurgebied bij Amelisweerd. Beeld ANP
Bij wijze van protest tegen de aanleg van een verbindingsweg werd in 2009 een kudde koeien uitgerust met dekjes met de afbeeldingen van auto's. De dekjes werden geschilderd door schoolkinderen uit Bunnik om te protesteren tegen de aanleg van een verbindingsweg door het natuurgebied bij Amelisweerd.Beeld ANP

Het Utrechtse landgoed Amelisweerd kan juist van de verbreding van de aangrenzende A27 profiteren. De strook groen die daarvoor moet wijken, is nauwelijks van ecologische of cultuurhistorische waarde. Het geld dat als compensatie vrijkomt, kan worden ingezet om het verwaarloosde landgoed op te knappen. Ook zal de kap over de nieuwe weg de geluidsoverlast verminderen.

Actiegroep 'Vrienden van Amelisweerd', die in de jaren tachtig de snelweg wist te verleggen lángs het natuurgebied, trekt nu opnieuw ten strijde tegen de verbreding. Maar de actievoerders van toen gijzelen de natuur van nu, stelt landgoeddeskundige Simon Klingen vandaag in Trouw. Het succes in de jaren tachtig heeft geleid tot het adagium dat elke boom die om moet, er één te veel is.

Juist daarom is Amelisweerd volgens Klingen helemaal dichtgegroeid en verrommeld. Bos heeft onderhoud nodig, zegt hij. Maar onder druk van actievoerders durft gemeente Utrecht, die beheerder is, niet in te grijpen. Dit beheer noemt Klingen 'generatie-egoïsme': proberen de natuur te behouden om daar zelf van te genieten, maar niet denken aan de toekomstige generatie.

Klingen: "Bevlogen zijn ze wel, die 'Vrienden', maar wat meer vooruitdenken zou nu uiterst welkom zijn."

Zeventiende eeuw
De tegenstanders van de vernieuwing van Amelisweerd zouden zich eens moeten verdiepen in de mensen die de drie landgoederen in de zeventiende eeuw hebben gesticht. "Zij plantten jonge boompjes, opdat wij nu genieten van historische lanen met volgroeide eiken. Daarmee waren zij vooruitstrevender dan de natuurbeschermers van nu."

Amelisweerd is in de ogen van woordvoerder Jan Korff de Gidts van ' Vrienden van Amelisweerd' niet zomaar een stuk natuur waar een schijfje vanaf gaat, maar een icoon. "Bij Amelisweerd stellen wij concreet grenzen aan de groei", zegt hij. Zijn organisatie probeert niet alleen de verbreding van de A27 tegen te houden, maar ook duurzame alternatieven aan te dragen voor de verkeersproblemen rond Utrecht.

undefined

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden