column

Alkmaarse studenten laten gebouwen warmte en koude ruilen

Het kantoor van de Rabobank in Alkmaar: de overtollige warmte zou heel goed de schoogebouwen van het nabijgelegen Inholland kunnen verwarmen. Beeld Rabobank

Op de ene plek is het te warm, op de andere te koud. Als je nou warmte en kou via een pijpje met elkaar kunt uitwisselen, kun je samen veel energie besparen. En als je het ook nog combineert met warmteopslag in de grond, kun je al snel van het gas af.

Studenten van de Alkmaarse vestiging van Hogeschool Inholland hebben eens goed naar hun eigen gebouwen en twee kantoren naast de school gekeken. En dan vooral naar op welke momenten de gebouwen verwarmd en gekoeld moeten worden. Dat blijkt gelukkig lang niet altijd gelijk op te gaan.

Een van de twee kantoren, dat van de Rabobank, is slechts een paar jaar oud en al van het gas af. Naast zonnepanelen staan er op het dak kleine windmolens; de glazen gevel is deels voorzien van zonnecellen en op honderd meter diepte zijn twee waterbronnen die via warmtepompen voor warmte en koude zorgen. Moet er in de winter verwarmd worden, dan wordt warm water omhoog gepompt, wil men in de zomer kolen dan wordt de andere bron gebruikt.

Maar door die bronnen intensief te benutten, wordt het ondergrondse warme water koeler en het koude water warmer. Dat maakt het systeem minder efficiënt. Dus wordt in de zomer het warme water verwarmd en in de winter het koude water afgekoeld, zodat de bronnen weer een seizoen meekunnen. Dat koste echter energie, en dat is natuurlijk jammer.

In juli en augustus wordt het in het bankkantoor, een regio-hoofdkantoor van diverse verdiepingen, dankzij alle glazen gevels behoorlijk warm en moet er worden gekoeld. Iets verderop staan de gebouwen van Inholland tijdens de schoolvakantie goeddeels leeg en is het koel. Het warm geworden koelwater van de bank kan dan met behulp van warmtepompen in de school afkoelen in plaats van via de onderaardse koudebron. Die bron hoeft daardoor in de winter minder gekoeld te worden.

In voor- en najaar is het bankgebouw dankzij alle grote raampartijen ook al snel op temperatuur, terwijl de school dan extra verwarming nodig heeft. Een van de gebouwen van de school heeft ook al een ondergrondse warmtebron, maar ook daarvoor geldt dat je die liefst niet te zwaar wilt belasten. Dus dan laat je de bank weer koelen door de school te verwarmen. Beide instellingen hoeven hun onderaardse warmte- en koudebron zo minder aan te spreken.

Afvalwarmte gebruiken om andere gebouwen te verwarmen is al langer bekend. Afvalverbrandingsovens fungeren soms al decennia als stadsverwarmingshart. En industrieën die met hun afvalwarmte buurbedrijven op een bedrijventerrein warm houden, zijn ook niet nieuw.

Uit het Alkmaarse onderzoek blijkt nu echter dat het ook al nuttig kan zijn om met kantoorgebouwen een warmtenet te vormen, ook als die kantoren hun warmte en koeling al uit onderaardse warmtebronnen halen. Volgens de studenten is het zelfs goed mogelijk om zulke warmtenetten te maken met woonhuizen of bijvoorbeeld seniorencomplexen en flatgebouwen.

Het onderzoek van de studenten is nog 'tekentafelwerk'; er liggen nog geen pijpen in de grond. Maar de kans dat zo'n warmtenet van kantoren en huizen er echt komt, lijkt groot. Diverse professionele bureaus zijn al met het idee aan de slag gegaan.

Lees ook: Hebben we gouden gaten onder onze voeten?

In zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis.

Studenten van Inholland laten zien dat een warmtenet het energieverbruik van hun school en buurgebouwen flink kan verlagen. Beeld Vincent Dekker
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden