Natuurdagboek

Al dat gedoe om de wolf, je zou erom lachen als het niet om te huilen was

Beeld Mark Zekhuis

Nu er een wolf in Nederland woont, zijn veehouders en jagers in rep en roer. De LTO wil weten bij hoeveel wolven we tot afschot overgaan. Veehouders zijn bang voor hun schapen en jagers zijn bang dat de wolf hen verdringt als natuurlijke vijand.

Wij, 17 miljoen inwoners van Nederland, houden zo’n 100 miljoen kippen, 27 miljoen varkens, 4 miljoen runderen, 3 miljoen katten, 2 miljoen honden, 1,3 miljoen schapen en een half miljoen geiten. De meeste houden we maar kort in leven, voor we ze doodmaken.

Honden en katten houden we lang in leven, met doodgemartelde kip en koe. Omgekeerd maken ­honden en katten miljoenen dieren dood. Niet alleen insecten, vogels en kleine zoogdieren, ook grote zoogdieren gaan eraan. Per jaar worden er duizenden schapen gedood door honden. Ja, duizenden. De schattingen zijn grof en lopen uiteen van 4000 tot 13.000 schapen. Sommige worden doodgebeten, andere door hun eigenaar verlost uit hun lijden als gevolg van de bijtwonden, en weer andere schrikken zich dood van een blaffende hond achter zich aan.

Schadevergoeding

Wolven zijn de wilde voorouders van onze honden. Er is één wolf in Nederland en veehouders zijn bezorgd over hun schapen. Schapen zijn een ideale wolvenprooi, maar zijn veilig voor wolven als ze omheind worden door schrikdraad, zeker als er een paar getrainde wolfshonden of schapendoezen bij ze zijn. Loslopende honden zijn veel gevaarlijker voor schapen. Bij hoeveel honden wil de LTO tot afschot overgaan?

Die ene wolf zit op de Veluwe, houdt zich verre van mensen en leeft van reeën, herten of zwijnen. En dan komen de jagers in het geweer. Jagers willen geen natuurlijk evenwicht, ze willen schieten. Voor elke prooi die de wolf doodt, eisen ­jagers zelfs schadevergoeding van het Rijk. Je zou erom lachen als het niet om te huilen was. Als tegemoetkoming stel ik voor dat we tot afschot overgaan, als wolven 4000 tot 13.000 schapen per jaar doden.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Lees ook:

De wolf is in Nederland, wat kunnen we ervan verwachten?

De wolf lijkt zich te gaan vestigen in Nederland. Wat kan van het roofdier worden verwacht? Vijf vragen over de komst van de wolf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden