Palingadvies

Advies: Alle visserij op paling moet stoppen

Onderzoek naar palingen. Beeld Koen Verheijden
Onderzoek naar palingen.Beeld Koen Verheijden

Alle visserij op paling moet in heel Europa stoppen, aldus een advies aan de Europese Commissie.

ANP

Het uitzetten van jonge palingen, de zogenoemde glasaal, helpt niet om de palingstand te herstellen. Nu dat vast staat, adviseert de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) alle visserij op paling in heel Europa te stoppen. Het ICES brengt elk jaar een palingadvies uit, op basis waarvan Europese lidstaten wetgeving en maatregelen baseren.

In Nederland lopen verschillende projecten met het uitzetten van glasaal in de rivieren om de palingstand te herstellen. Even leek dat te helpen maar volgens ICES is het uitzetten van jonge glasalen juist schadelijk. Het aantal palingen neemt er door af, in plaats van toe.

Wat wel helpt is palingen over barrières heen zetten, zoals Nederlandse vissers doen. Het ICES is daar positief over.

Nederlandse volwassen palingen zwemmen 6000 kilometer naar de Sargassozee om zich daar voort te planten. De jonge glasalen zwemmen terug naar de Noordzee en trekken de binnenwateren in. Het aantal glasalen in de Noordzee is nog maar 0,5 tot 3 procent van het aantal jongen vijftig jaar geleden. Toen zaten alle Europese wateren vol met paling.

Grote hoeveelheden glasalen worden gestroopt voor de Aziatische markt. Daar is een kilo glasaal duurder dan een kilo cocaïne.

Lees ook:

60.000 dammen en sluizen verhinderen de zwemtocht van de paling

Het Aalbeheerplan uit 2009 werkt niet. Liefst 60.000 sluizen, dammen en andere obstakels hinderen de zwemtocht van de paling door Nederlandse wateren, becijferde Ravon.

Op zoek naar geknakte aal langs de Waal

Waarom aan de oevers van de Waal geknakte vissen, vooral alen, worden aangetroffen, is nog een raadsel. Trouw ging met ecoloog Jeroen Tummers op onderzoek uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden