Activisten houden ‘kolencruise’ en bezetten bruinkoolmijnen

Energiecentrale op de Maasvlakte. Beeld ANP

Aan de vooravond van internationaal klimaatoverleg, de komende weken in de Duitse stad Bonn, roeren Nederlandse milieuorganisaties en -activisten zich. Hun oproep: Doe steenkool zo snel mogelijk in de ban, zowel de vervuilende verbranding hier, als de doorvoer naar het buitenland.

In het Amsterdamse havengebied vond gisteren een ‘kolencruise’ plaats. Tientallen mensen pakten ­samen een boot, naar de kolenoverslag. Geen plek waar dagjesmensen normaal iets van meekrijgen. Een primeur, op initiatief van vredesorganisatie Pax, om een ernstig milieuprobleem ludiek te tonen.

De Nederlandse havens gelden voor Europa als belangrijkste invoerlocaties. Van daaruit gaat steenkool de grens over, naar Duitsland en verder. Greenpeace, Milieudefensie en de stichting Natuur & Milieu willen dat dit stopt. Uiterlijk 2025 moet de doorvoer van kolen stoppen, schreven de milieuorganisaties gisteren in een brandbrief.

Slecht idee, reageerde de haven van Rotterdam gisteren. De export van steenkool kan zo snel helemaal niet stoppen, omdat in Europa dan een energietekort dreigt. Vakbond FNV noemt het plan zinloos. Sluit je de Nederlandse overslag, zegt FNV, dan komen steenkolen via omwegen ­Europa in. “Enig gevolg is dat mensen in Nederland werkloos raken”, aldus FNV-bestuurder Cees Bos.

Als havenmedewerkers hun baan verliezen door een ‘kolenexit’, erkennen de milieuorganisaties, moet er begeleiding en financiële compensatie komen. Maar verlies van werkgelegenheid mag geen excuus worden om gebruik van vuile energie te rekken.

Duitsland is behalve in steenkool ook nog actief in bruinkool, een nog vuilere energievorm. Morgen gaan vele honderden actievoerders, ook van de Nederlandse actiegroep Code Rood, uit protest samen enkele bruinkoolmijnen bezetten. Ze doen dat in industrieregio Rijnland, over de Limburgse grens. Zulke tijdelijke bezettingen zijn bijna een jaarlijkse traditie. Extra aandacht krijgt de actie dit keer door de steun van ‘pacific climate warriors’, vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen op eilanden in de Stille Oceaan. ­Morgen geven zij met een ‘traditionele ceremonie hun zegen aan de klimaatactie’.

De Amsterdamse bootcruise trok gisteren ook langs de Hemweg-steenkoolcentrale. Die mag van ­Rutte III, net als de andere vier laatste Nederlandse kolencentrales, tot (uiterlijk) 2030 blijven stoken. Ontoelaatbaar lang, volgens de ­actievoerders. Nederland zou hiermee onvoldoende uitvoering geven aan de mondiale klimaatafspraken van Parijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden