Oostvaardersplassen

Actievoerders voeren bij, maar het eerste warmterecord van 2020 is juist in zicht

Beeld Herman Engbers

Januari, dus het gaat nu echt winteren. Dat moeten actievoerders gedacht hebben toen zij afgelopen weekend met balen hooi op de Oostvaardersplassen afstevenden. 

Ze staken het spoor over, knipten een hek door en lieten volgens eigen zeggen 150 balen hooi achter. Voor die arme dieren die in de winterkoude te weinig te eten zouden hebben.

Staatsbosbeheer veroordeelde de actie direct als gevaarlijk en bovendien onzinnig. De dieren hebben het helemaal niet zwaar, er is voldoende gras om te eten. Er is geen enkele reden om de dieren nu bij te voeren, aldus de beheerders van het gebied dat eerder doelwit was van actievoerders.

Het beeld van kleumende dieren op bevroren grond temidden van ijselijke grassprieten zal voorlopig een fata morgana blijven. Komende week is het juist erg warm. Zo heet dat er records kunnen gaan sneuvelen. Het eerste warmterecord van 2020 is alweer in aantocht.

Volgens de voorspellingen van Weeronline kan het komende woensdag in De Bilt 12,8 graden worden, dankzij zachte lucht vanuit de Azoren. De warmste temperatuur voor De Bilt op 8 januari was tot nog toe 12 graden in 2011. Het zou zelfs de warmste 8 januari sinds het begin van de metingen in 1901 kunnen worden. Dat record staat nu nog op 12,9 graden, in 2007 gemeten in het Zeeuwse Westdorpe. De hoogste waarde die het model berekent voor woensdag is 13,6 graden.

Het hooi lijkt ook binnenkort niet van pas te komen. Verderop in de eerste maand van het jaar is er nog geen zicht op echt winterweer, ook geen schaatspret dus. Hooguit gaat het na het volgende weekend een graadje vriezen in de nacht, overdag blijft het ruim boven nul.

Lees ook: 

Hoe de Oostvaardersplassen er nu bij liggen, na felle discussies over herten, het waterpeil en jonge boompjes

Het waterpeil in het moeras gaat omlaag, dammen en kaden worden opgeworpen, slenken gegraven en jonge boompjes aangeplant. Na de felle discussie over de grote grazers wordt nu gewerkt aan heel andere Oostvaardersplassen. De boswachter laat zien hoe het gebied er nu bij ligt. ‘Ik ben hier zo trots op.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden