Bijvoeren

Actievoerders dumpen hooi in Oostvaardersplassen

Beeld Herman Engbers

Actievoerders hebben in de nacht van zaterdag op zondag hooi gedumpt op drie plekken bij de Oostvaardersplassen. 

Staatsbosbeheer spreekt van een levensgevaarlijke actie, aangezien de actievoerders een spoorlijn moesten oversteken, en gaat aangifte doen omdat een hek is doorgeknipt.

De actievoerders stellen op sociale media dat 150 balen hooi zijn verspreid op de Grote Praambult, het Kotterbos en het Oostvaardersveld. Een woordvoerder van Staatsbosbeheer spreekt van een hoeveelheid die naar schatting overeenkomt met een flinke vrachtwagen vol hooi.

Volgens Staatsbosbeheer is het de eerste keer deze winter dat een dergelijke actie is uitgevoerd. Nuttig was de actie niet, aldus de zegsman. “We houden de dieren goed in de gaten. Als ze het zwaar krijgen, gaan we bijvoeren, maar ze zien er nu goed uit en er is ruim genoeg gras om te eten. Er is geen enkele reden om bij te voeren op dit moment.”

Over de Oostvaardersplassen is al langere tijd veel te doen. Zo waren actievoerders eerder boos omdat de dieren er in de winter voedsel tekort zouden zijn gekomen. Door aangepast beleid moet het aantal grote grazers er echter afnemen en moet er meer ruimte komen voor moeras en vogels. Inmiddels zijn konikpaarden verplaatst naar andere gebieden. Vanaf half januari hervat Staatsbosbeheer het afschieten van edelherten in het gebied.

Lees ook: 

Hoe de Oostvaardersplassen er nu bij liggen, na felle discussies over herten, het waterpeil en jonge boompjes

Het waterpeil in het moeras gaat omlaag, dammen en kaden worden opgeworpen, slenken gegraven en jonge boompjes aangeplant. Na de felle discussie over de grote grazers wordt nu gewerkt aan heel andere Oostvaardersplassen. De boswachter laat zien hoe het gebied er nu bij ligt. ‘Ik ben hier zo trots op.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden