ReportageEcologie

Aangespoelde zeedieren op de Nederlandse stranden. ‘Er ligt hier zo veel!’

Serena Rivero onderzoekt  aangespoelde schelpen, zeesterren en zeepaardjes op het strand van Scheveningen.  Beeld Jerry Lampen
Serena Rivero onderzoekt aangespoelde schelpen, zeesterren en zeepaardjes op het strand van Scheveningen.Beeld Jerry Lampen

Sinds de stormachtige dagen van de afgelopen week zijn veel zeediersoorten aangespoeld op het strand van Scheveningen. Het grootste gedeelte hiervan heeft het vanwege uitdroging niet overleefd.

Op de Nederlandse stranden is goed te zien dat het afgelopen week stevig heeft gewaaid. Op veel plekken, zoals op het strand van Scheveningen, liggen dode zeedieren. Dat doet het hart van een ecoloog pijn, zou je denken. Maar nee. “Ik vind het niet zielig”, lacht Serena Rivero van Stichting De Noordzee. “Dit is heel normaal na een hevige storm.”

Van de storm is op deze zonnige dag – op een paar grijze wolken na – niet veel meer te bekennen, maar de overblijfselen zijn er nog wel. De leek ziet misschien slechts dat het Scheveningse strand bezaaid is met een abnormale hoeveelheid schelpen, maar in de aangespoelde hopen onderscheidt Rivero talrijke zeedieren.

“Er ligt hier zo veel!”, zegt ze als ze zigzaggend over het strand loopt. De ecologe haalt haar hart eraan op, zeker in deze coronatijd. “Mensen denken dat een ecoloog de hele dag de natuur intrekt, maar tegenwoordig bestaat mijn werk vooral uit meetings met andere wetenschappers via Zoom.”

Natte voeten

De ecoloog moet af en toe rennen om geen natte voeten te krijgen voor de aanrollende zee. Gehurkt tussen de krabbenscheren vist ze binnen no time met haar blote handen zeesterren, kreeftjes en krabben op, en ook de zogenaamde ‘piemelschelp’. Lachend legt ze uit dat die een soort ‘slurf’ gebruikt om contact te houden met het water als hij zich heeft ingegraven in de zeebodem. Zeepaardjes komen steeds vaker voor in de Noordzee, maar die vindt de ecologe tot haar spijt vandaag niet op het strand.

De meeste dieren die Rivero vindt, zijn helaas al dood. Normaal gesproken leven deze soorten op of onder de zeebodem, maar doordat ze geen vinnen hebben, worden ze meegesleurd in de stroming en belanden ze op het droge. Rivero wijst naar een zwerm meeuwen en merkt nuchter op: “Zij zijn hier hartstikke blij mee. Zo zie je maar weer dat dit gewoon onderdeel is van het ecosysteem, want nu zijn ze voeding voor de vogels.”

Zeesterren

Rivero vertelt dat er wel een aantal diersoorten is die extra kwetsbaar is tijdens deze periode van het jaar, zoals zeesterren. “Omdat de zee nog koud is, zijn zeesterren nog wat zwakker, waardoor ze sneller met de stroming worden meegesleurd en op het strand belanden.”

Pas als het door klimaatverandering veel meer en heftiger zou gaan stormen en deze soorten te vaak aanspoelen, zou het ecosysteem uit balans kunnen raken. Maar zover is het nu nog niet. “Dit hoort er soms bij. Er zijn zo veel van deze soorten en ze planten zich snel voort. Er blijven er dus nog genoeg over in de Noordzee.”

Lees ook:

Waarom wil iedereen een stuk van de zee?

Van windpark tot polderland: iedereen wil wel een stukje Noordzee. Niet alleen electriciteitsbedrijven, ook boeren en tuinders dromen van landwinning. Wat op land niet kan, moet dan maar op zee gebeuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden