Vincent wil zonVincent Dekker

Aan de verbetering van zonnepanelen lijkt een einde te komen, of toch niet?

De nieuwste zonnepanelen leveren al ruim twee keer zo veel stroom op als de panelen die ik negen jaar geleden op mijn dak liet zetten. En die waren toen bepaald niet slecht. Het einde van alle verbeteringen lijkt echter in zicht. Of toch nog niet?

Eind 2010 bestelde ik zonnepanelen die per stuk maar liefst 230 WattPiek konden leveren. Dat was toen best veel. Met mijn 12 panelen van samen 2760 WP kon ik zo'n 2500 kWh per jaar gaan produceren, bijna net zo veel als ik toen verbruikte. Dat zou in 10 jaar zakken naar zo'n 2200 kWh, maar dan nog was dat meer dan de moeite en het geld waard. Inmiddels is mijn verbruik, met dank aan onder meer ledlampen, gedaald, terwijl mijn opbrengst vorig jaar juist naar het record van 2675 kWh steeg. Kortom: ik houd nu stroom over en ben dik tevreden.

500 Watt en meer

Ook in 2010 wist ik natuurlijk al dat de verbetering  van de zonnepanelen niet zou stoppen. Dat gebeurde dan ook niet. Wie nu een voordelige set  koopt, krijgt al snel panelen van 300 WP of meer. En wie weinig ruimte op zijn dak heeft, kan zelfs al panelen van 400 WP krijgen, al moet je dan wel wat dieper in de buidel tasten. En ook bij 400 houdt het niet op, want vorig jaar werden al de eerste panelen van 500 WP aangekondigd, en een paar weken geleden werd dat 'ruim 500' met zicht op zelfs 650 WP. 

Nou is dat wel een beetje appels met peren vergelijken, want de panelen van 400 WP en meer zijn om te beginnen ook iets groter. De panelen op mijn dak zijn van het (oude) standaardformaat 0,99 bij 1,69 meter, en de toppers van nu, die van 500 WP en meer, zijn 1,12 bij 2,20 meter groot. Dat is dus 1,7 om bijna 2,5 vierkante meter, een verschil van 50 procent. Maar de opbrengst is zo'n 100 procent gestegen, en dat is toch echt mede te danken aan betere, efficiëntere panelen. 

Grotere panelen zouden verder van elkaar moeten staan om niet in elkaars schaduw te geraken.Beeld Vincent Dekker

Groter niet altijd slimmer

Mijn panelen weten zo'n 15 procent van het opvallende licht in stroom om te zetten. De nu gangbare panelen komen tot 19 procent en de besten halen al 21 procent. Combineer het grotere oppervlak en de grotere efficiëntie en je komt op panelen die twee keer zo krachtig zijn. Druk je het uit per vierkante meter, dan halen mijn ‘oude’ panelen op een zonnige junidag bijna 1 kWh aan stroom uit het licht, terwijl dat bij de nieuwere garde ongeveer 1,4 kWh zal zijn. 

Het voordeel van grotere panelen is onder meer dat de installatiekosten per paneel niet of nauwelijks stijgen, terwijl je wel flink meer stroom produceert. Dat lijkt dus financieel slim. Nou is er theoretisch misschien geen maximum grootte voor panelen, maar praktisch wel. Hoe groter het paneel, hoe groter de schaduw ervan als je die schuin op een dak of op een zonneweide plaatst. En dan moet je dus meer afstand houden tussen de panelen, waarmee je dus weer minder panelen per vierkante meter kwijt kunt. In de praktijk zie je daarom dat juist kleinere maar efficiëntere panelen tegenwoordig soms de voorkeur krijgen.

Maximum in zicht?

Belangrijker voor de groei van het vermogen van panelen is een ander maximum, dat van de efficiëntie. Zonnecellen kunnen door hun aard maximaal 29 procent van het zonlicht in stroom omzetten. In laboratoria worden die 29 procent soms al gehaald. Zo is er de komende jaren dus nog een flinke groei mogelijk: van 20 nu naar ooit 29 procent is toch weer bijna de helft meer. Maar dan zou het toch een keer op moeten houden. Dan is de enige winst die nog behaald zou kunnen worden een lagere prijs van panelen.

Althans, dat dachten we tot voor kort. Maar twee ontwikkelingen maken in de nabije en iets verdere toekomst panelen mogelijk die ruim boven de 30 procent efficiëntie uitkomen, en met een simpele truc daar dan nog eens een kleine 10 procent extra stroom aan gaan toevoegen. Daarover de volgende keer meer. Voor nu alvast de waarschuwing: wacht daar niet op bij de aanschaf van een zonnepanelenset, want op uw en mijn dak zie ik die panelen niet snel verschijnen.

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden