Milieu

67 miljoen euro tegen verzilting na komst zeesluis IJmuiden

Illustratie Beeld Anita Huisman
IllustratieBeeld Anita Huisman

Met de komst van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden zal ook de verzilting toenemen. Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt 67 miljoen euro extra vrij om dit tegen te gaan, laat ze woensdag de Tweede Kamer weten.

Redactie Trouw

De nieuwe zeesluis wordt de grootste ter wereld. Daardoor komt per schutting circa twee keer zoveel zoutwater het Noordzeekanaalgebied binnen ten opzichte van de huidige Noordersluis, aldus de bewindsvrouw. Verzilting is slecht voor de landbouw en drinkwater.

Om de verzilting tegen te gaan komt er een damwand voor het gemaal van IJmuiden met een opening aan de onderkant. Zo wordt zoutwater dat via de sluis binnenkomt aan het Noordzeekanaal onttrokken. De methode werkt goed, maar is nog nooit op deze schaal toegepast, aldus Van Nieuwenhuizen.

Complexer dan voorzien

De extra investering is volgens haar nodig, omdat “het project complexer (groter en dieper) is dan werd voorzien, er meer tijd nodig is voor de uitvoering en er extra beheersmaatregelen getroffen moeten worden”. Eind 2024 moet het werk bij het gemaal klaar zijn. De bouw liep al meerder malen dure vertraging op.

De nieuwe zeesluis wordt echter begin volgend jaar al in gebruik genomen. Tot de damwand bij het gemaal klaar is, worden tijdelijke maatregelen genomen om het zoutgehalte niet te laten stijgen. Zo zal de Noordersluis langer worden gebruikt.

In november vorig jaar besloot de gemeente de sluis ‘Zeesluis IJmuiden’ te noemen. De keuze kwam voor velen als een verrassing, omdat de gemeente internetgebruikers eerder had gevraagd om namen aan te dragen. Hierbij werd onder meer de naam ‘Sluisje McSluisface’ vaak genomineerd.

Lees ook:

Waarom de grootste bouwer van Nederland even niet meer in Nederland bouwt:

Zeesluis IJmuiden was ‘een geweldig project voor Nederland, maar een gigantisch verlies voor bouwconcern Bam’.

Lees ook:

De megasluis in IJmuiden is pas veel later klaar én veel duurder dan gepland

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden is waarschijnlijk pas in januari 2022 klaar. Dat is ruim twee jaar later dan oorspronkelijk gepland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden