30.000 ton haring ter waarde van 25 miljoen euro gestikt

null Beeld AP
Beeld AP

In een fjord van het IJslandse schiereiland Snæfellsnes is een ecologische ramp gebeurd. Door een grote vuilstort en de constructie van een grote brug over het fjord kregen haringen in de omgeving te weinig zuurstof. Ontelbare haringen zijn hierdoor gestikt. In totaal zou in enkele maanden tijd al zo'n 30.000 ton haring gestorven zijn door de menselijke ingrepen. Zo'n 25 miljoen euro haring zou al verloren zijn gegaan.

Vissers halen nabij Kolgrafafjorour met grote bakken zoveel mogelijk dode haring uit het fjord. Miljoenen kilo's haring drijven op het water van het fjord. Volgens de plaatselijke bioloog Robert Arnar Stefansson liggen er zo'n 7.000 ton haring op de oever en nog veel meer op de bodem van het fjord.

Gestikt
In december was er al een eerste keer een grote hoeveelheid haring aangespoeld in het fjord. De oorzaak wordt telkens gezocht bij een vuilstort in de buurt en de constructie van een brug over het fjord. Die zou de zuurstof van de vissen weggenomen hebben, waardoor ze massaal gestikt zijn.

De ecologische en economische gevolgen zijn nauwelijks te overzien. De overheid besliste al om schoolkinderen te laten helpen bij het opruimen van de tonnen dode haring die dan verwerkt kunnen worden tot dierenvoer. Zo kon al zo'n 30 ton haring verwijderd worden. De bewoners van het fjord in het westen van IJsland klagen ook over de indringende geurhinder.

Helft export
Over de grootschalige opruimoperatie zijn de bevoegde diensten nog aan het kibbelen. Er wordt wellicht geopteerd voor een natuurlijke ontbinding van de haringen. Vogels werden ook naar het fjord gelokt, maar er wordt gevreesd dat de visolie van de aftakelende haringlijken schadelijk kan zijn voor de vogels. Visvangst is cruciaal voor de IJslandse economie en vertegenwoordigt liefst de helft van de export van het eiland. De regering heeft dan ook al financiële steun beloofd voor de getroffen vissers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden