200 miljoen voor nieuwe technologie die duurzame energie oplevert

Beeld ANP XTRA

De overheid moet bedrijven stimuleren nieuwe technologie te ontwikkelen voor toepassingen van duurzame energie. Hiervoor zou de regering ieder jaar 200 miljoen euro vrij moeten maken. Dit staat in het advies van het 'topteam Energie' onder leiding van Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell.

Het stuk wordt volgende week naar minister Verhagen gestuurd, en is deels al in handen van Trouw.

Verhagen heeft negen sectoren aangewezen die hij vanaf 2015 met jaarlijks 1,5 miljard euro wil ondersteunen. Die negen moeten een voortrekkersrol gaan vervullen in de wereld. Energie is er één van.

Concurrerend
Het team-Van der Veer, met daarin onder meer ambtenaren en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, kreeg van Verhagen opdracht te onderzoeken hoe de Nederlandse duurzame energiesector concurrerend kan worden.

Kennisinstituten zoals Energieonderzoeks Centrum Nederland (ECN) en TNO moeten met bedrijven nieuwe technologieën bedenken en al bestaande, zoals toepassingen voor wind- en zonne-energie, verbeteren. Het geïnvesteerde bedrag kunnen de bedrijven aftrekken van de belasting.

Bedrijfsleven
Het topteam legt de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe en duurzame vormen van energie, conform de uitgangspunten van Verhagen, expliciet bij het bedrijfsleven.

Volgens de bewindsman moet de markt zichzelf bedruipen en heeft het geen zin om als overheid invloed uit te oefenen door op grote schaal grote (duurzame) energieprojecten te stimuleren.

Aangezien energie opgewekt uit wind en zon nu niet rendabel is, is het volgens de commissie-Van der Veer nodig eerst de technologie te ontwikkelen en te verbeteren.

De plannen van Van der Veer staan los van de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE). Dat is een subsidieregeling voor particulieren en bedrijven die willen investeren in duurzame vormen van energieopwekking.

Overigens heeft Verhagen die regeling begin dit jaar aangepast. Zo komen particulieren en bedrijven die zonnepanelen installeren niet meer in aanmerking voor subsidie.

> Nederland is een kleintje op het gebied van duurzame energie en blijft dat voorlopig ook

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden