Zürich is groenste stad, Nederland blijft achter

Zürich scoort goed op de criteria economie, leefbaarheid en milieu. Beeld Hollandse Hoogte
Zürich scoort goed op de criteria economie, leefbaarheid en milieu.Beeld Hollandse Hoogte

Het Zwitserse Zürich is de duurzaamste stad ter wereld. Dat blijkt uit de Sustainable Cities Index die vandaag verschijnt.

Paul Ruiter

De nummers twee en drie in de ranglijst van duurzame steden zijn Stockholm en Singapore. Zürich dankt zijn koppositie vooral aan zijn aanpak van het klimaatprobleem.

In de Sustainable Cities Index zijn honderd wereldsteden onderzocht op de criteria leefbaarheid, economie en milieu. Het onderzoek werd voor de tweede keer uitgevoerd door het Centre for Economics and Business Research, in opdracht van ingenieursbedrijf Arcadis.

Zürich probeert milieubewustzijn bij zijn inwoners te creëren, schrijven de opstellers van de index. Bijvoorbeeld met het plan van de stad om de energieconsumptie per inwoner met meer dan de helft te verminderen.

Bij het criterium 'milieu' werd voor iedere beoordeelde stad gekeken naar de mate van luchtvervuiling, de aanwezige groenvoorzieningen, de uitstoot van broeikasgas, de afvalverwerking en het energieverbruik. Ook hier kwam Zürich als beste uit de bus.

Top-20
In de top-20 van de groene index staan zestien Europese steden. "Duurzaamheid is in Europa van oudsher een belangrijk thema", geeft Carolien Gehrels, Europees directeur Grote Steden bij Arcadis, als verklaring. Volgens Gehrels wordt het milieu steeds vaker speerpunt van beleid voor steden. Neem de beoogde energietransitie in Europa, of Chinese steden die hun luchtkwaliteit willen verbeteren.

Aan de onderkant van de milieu-index bungelen wereldsteden als Calcutta (plaats 100), Riyadh(89) en Shenzhen (66). Volgens de onderzoekers is de reden voor zo'n lage notering van een stad vaak tweeledig. Zo scoren steden in het Midden-Oosten zoals Doha (98) goed op de index qua duurzame energie, maar weer slecht als het gaat om het terugbrengen van het totale energieverbruik.

Rotterdam en Amsterdam staan op plaats zeventien en negentien als het gaat om milieuvriendelijkheid. Gehrels: "Nederland blijft wat achter op milieugebied. We hebben relatief weinig groen in de steden."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden