Boren

Zoutproducent Nobian krijgt geen vergunning voor zoutwinning in Twente

Staatssecretaris Hans Vijlbrief op bezoek in de omgeving van Haaksbergen, waar inwoners zich fel verzetten tegen de plannen om naar zout te boren.  Beeld Herman Engbers
Staatssecretaris Hans Vijlbrief op bezoek in de omgeving van Haaksbergen, waar inwoners zich fel verzetten tegen de plannen om naar zout te boren.Beeld Herman Engbers

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (mijnbouw) weigert een vergunning af te geven voor zoutwinning rond Haaksbergen. Zout- en chemiebedrijf Nobian legt zich daar niet bij neer.

Stefan Keukenkamp

Vijlbrief kan niet anders dan de aanvraag afwijzen, omdat de gemeenteraad van Haaksbergen dwarsligt. De gemeente weigerde eind oktober een ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven voor de zoutwinning. Zoutproducent Nobian heeft die nodig om een vergunning te krijgen waarmee het bedrijf op acht plekken in de omgeving naar zout wil boren.

In Twente is daarover grote onrust ontstaan. Volgens omwonenden passen de acht te bouwen boorlocaties – ‘kleine industriegebieden’ – niet in het landschap. Daarnaast vrezen zij onder meer voor de gevolgen van bodemdaling door het winnen van zout.

1400 gezinnen afhankelijk van zoutproductie

Zout- en chemiebedrijf Nobian (voorheen AkzoNobel) is al honderd jaar actief in Twente. Omdat de bestaande putten rond Hengelo opraken, is het bedrijf genoodzaakt om naar zout te boren in de buurt van Haaksbergen. De winning is belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf.

Nobian weigert zich neer te leggen bij het besluit van het ministerie van economische zaken en klimaat om geen vergunning af te geven. Het bedrijf wijst erop dat 1400 gezinnen in de regio afhankelijk zijn van de zoutproductie in het gebied. Nobian zegt in een statement in gesprek te blijven met raadsleden en het gemeentebestuur, om te kijken hoe het ontwerp verder kan worden aangepast. Eerder deed Nobian al concessies, zoals het verminderen van het aantal boorlocaties. Ook beloofde het zoutbedrijf permanente monitoring, een schadefonds en geld voor de gemeenschap.

Omwonende Esther Rodijk van de werkgroep Laat De Hoeve Niet Zakken noemt weigering van de vergunning ‘de enige logische zet na het moedige besluit’ van de gemeenteraad. “Dit project van Nobian heeft te veel impact”, zegt ze. “Naast de ruimtelijke bezwaren is mijnbouw nooit helemaal veilig en zijn er langdurige nadelige consequenties.”

Lees ook:

Twente vreest Groningse toestanden door zoutwinning. ‘Het is de arrogantie van de macht’

Nieuwe plannen om zout te winnen in Twente stuiten op fel verzet. Het vertrouwen in zoutbedrijf Nobian, dat onder verscherpt toezicht staat, is tot een dieptepunt gedaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden