Invasieve exoten

Zoogdiervereniging gaat wasberen in Limburg vangen

Een wasbeer, 60 kilometer ten zuiden van Frankfurt-am-Main, Duitsland.  Beeld ANP
Een wasbeer, 60 kilometer ten zuiden van Frankfurt-am-Main, Duitsland.Beeld ANP

De Zoogdiervereniging gaat voor de provincie Limburg wasberen vangen. De provincie wilde de dieren eerst laten afschieten, maar ziet daar na een petitie van de stichting AAP vanaf.

Marleen ten Hoedt

Ook de Zoogdiervereniging keerde zich tegen de afschot van de dieren. De wasberen, naar schattig tussen de vijftig en honderd exemplaren, zwerven vooral rond in de buurt van Maastricht en Sittard-Geleen. De dieren worden vanaf volgende maand in kooitjes gevangen, waarna de stichting Stichting Aap uit Almere ze ophaalt. Die zal ze groepsgewijs onderdak bieden. Woordvoerder van Stichting AAP, Ingeborg van Honschooten, benadrukt dat dat onderdak tijdelijk is. “We zoeken een definitief plekje in een dierenpark voor de dieren.”

Wasberen behoren tot invasieve exoten, dieren die door de mens in de natuur zijn gebracht. De wasbeer, van oorsprong Noord-Amerikaans, is waarschijnlijk via Duitsland de grens overgestoken naar Nederland. De soort werd in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Europa gehaald voor jachtdoeleinden. Wasberen eten eieren van vogels maar ook jonge levende dieren. Ook kunnen ze ziekten verspreiden en schade aanrichten aan tuinen en landbouw. Eind vorig jaar werd een vrouw uit Maastricht gebeten door een wasbeer. Zij trachtte toen haar konijn te redden voor het wilde dier.

Mocht het niet lukken om de wasberen op bepaalde locaties te vangen, dan wil de Provincie Limburg alsnog de hulp inroepen van jagers. Dit ondanks de petitie van de stichting Aap, die 28.000 handtekeningen opleverde. De provincie vond opvang aanvankelijk te duur, maar gaat nu de helft van de opvangkosten betalen. De Stichting Aap gaat voor de andere helft fondsen werven.

Bron video: Eduard Boessenkool.

Lees ook:

Limburgse wasberen worden toch niet afgeschoten

De provincie Limburg gaat toch geen wasberen massaal afschieten. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA), die daarover kan beslissen, zei vrijdag dat de wasberen toch kunnen worden opgevangen. Eerder liet hij weten dit niet mogelijk te achten, maar vrijdag kwam hij daarop terug.

De wasbeer is niet welkom in Limburg, dus wordt het dier afgeschoten, maar het kan ook anders

Limburg wil wasberen afschieten. Maar meteen het geweer pakken is te makkelijk, zegt milieufilosoof Floris van den Berg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden