Duurzame energie

Zonneplan: bijna helft stroom komt van windmolens en zonnepanelen

Een windmolenpark in het Friese deel van het IJsselmeer.  Beeld ANP / Peter Hilz
Een windmolenpark in het Friese deel van het IJsselmeer.Beeld ANP / Peter Hilz
Redactie Trouw/ANP

Bijna de helft van de elektriciteit die Nederlanders in juni gebruikten is duurzaam opgewekt. Dat is een record, meldt energiebedrijf Zonneplan na een analyse.

Volgens de onderneming is het record vooral te danken aan zonneparken en zonnepanelen op daken. Die zorgden voor bijna 31 procent van de totale elektriciteitsvoorziening. Windmolens waren goed voor een kleine 15 procent van alle stroom.

Vol stroomnet

De cijfers zijn deels te verklaren door het weer. Als de zon veel schijnt, wekken zonnepanelen meer stroom op. En in maanden met veel wind bewijzen windmolens hun waarde.
Maar de opmars van zonnepanelen is ook een gevolg van de enorme run op zonnepanelen die sinds oktober vorig jaar gaande is, geeft Zonneplan aan. Naar schatting wekt inmiddels een op de drie huishoudens eigen stroom op.

Dat laatste heeft ook zijn keerzijde. Mede door de komst van de vele zonneparken, windturbines, laadpalen en warmtepompen is het stroomnet in Nederland behoorlijk vol geraakt. Vorige maand meldde minister Rob Jetten (Energie) dat het net in sommige provincies zelfs zo vol is dat er voorlopig geen nieuwe bedrijven meer kunnen worden aangesloten voor zowel opwekking als afname van elektriciteit.

Lees ook:
Utrecht wil zonnepanelen op alle bedrijfsdaken in de stad. ‘Alles moet vol’

De gemeente Utrecht lanceert een plan om de energie van zonnepanelen in korte tijd te verdrievoudigen. Over het probleem op het netwerk is ook nagedacht: de lokale stroomvoorziening hoeft niet via de landelijke kabels haar weg te vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden