Extinction Rebellion

Zeventien aanhoudingen bij klimaatprotest bij de Belastingdienst

Een demonstrant van Extinction Rebellion bij een eerder protest. Beeld ANP, Phil Nijhuis
Een demonstrant van Extinction Rebellion bij een eerder protest.Beeld ANP, Phil Nijhuis

Opnieuw heeft de politie woensdag een demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion beëindigd in het kantoor van de Belastingdienst in Den Haag.

ANP

In totaal werden zeventien betogers aangehouden, laat een woordvoerster van de politie weten. Ze mochten later in de middag weer vertrekken. Aan de actie van Extinction Rebellion (XR) en Christian Climate Action (CCA) deden woensdagmiddag in totaal zo’n 25 betogers mee.

Ze vielen de centrale hal van het kantoor aan de Beatrixlaan binnen. Degenen die weigerden te vertrekken, werden een voor een naar buiten gedragen door agenten.

Sympathisanten die buiten stonden, applaudisseerden voor de betogers die werden aangehouden. Precies een week geleden voerde XR ook al actie in het pand. Toen werden 22 activisten aangehouden.

Worsteling met agenten

Agenten hadden een korte worsteling met een van de betogers in de hal. Ze verhinderden dat hij zichzelf met een stalen buis aan een andere activist kon vastketenen. Dat lukte ook de rest niet, waardoor de actie vrij snel voorbij was.

In een verklaring stelde XR dat de activisten pas zouden vertrekken “als de verantwoordelijke bewindspersonen toezeggen per direct alle fossiele subsidies te beëindigen”.

Een andere activiste verzette zich bij haar aanhouding en schold de agenten die baar beetpakten uit. “Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?”, scandeerden enkele mensen die uit zichzelf naar buiten waren gegaan daarop. De demonstranten hadden spandoeken meegenomen met teksten als ‘Stop subsidies aan de fossiele industrie’ en ‘Planeet boven poen’.

‘Politie treedt harder op dan tegen boeren’

Activisten die na afloop buiten stonden en dus op vrije voeten bleven, zeiden het gevoel te hebben dat de politie harder tegen hen optreedt dan tegen boze boeren die geweld plegen, door bijvoorbeeld met hamers politiebussen aan te vallen.

“Dat is echt belachelijk. Wij komen op voor een betere planeet voor iedereen, zij voor het individuele recht om meer te mogen uitstoten”, zei een van de klimaatactivisten. Aan de andere kant zitten de boeren zelf ook “vast in het systeem”, voegde hij eraan toe.

Lees ook:

Hoe de groene opstand van Extinction Rebellion begon

De leden van Extinction Rebellion overtreden expres de wet om aandacht te eisen voor de klimaatcrisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden