null Beeld

ColumnDolf Jansen

Zes wilde ideeën over de crises van de commissie Way Up Shitcreek

Dolf Jansen

Namens de deze week ingestelde interdepartementale commissie Way Up Shitcreek mag ik op deze plek een paar wilde ideeën (wij in de commissie noemen dat graag thinking way out of the box, maar we proberen het gebruik van anglicismen te beperken) met u delen, aangaande de klimaatcrisis, de stikstofcrisis, de planetaire crisis en de in de coalitie overduidelijk voelbare crises-crisis.

En dan heb ik het leiderschap van Wopke Hoekstra nog niet eens genoemd. Het zijn, nogmaals, ideeën, mogelijkheden, richtingen. Het zijn aanzetjes tot gesprek, het is hersenwinden op krantenpapier:

★ we zouden kunnen beginnen met de woorden van het IPCC, en aansluitend de duiding daarvan door het hoofd van de VN, serieus te nemen. Dit zijn GEEN ideetjes of mogelijke richtingen, dit zijn feiten, en overduidelijke waarschuwingen aangaande de leefbaarheid op deze planeet binnen een tijdspanne die wij bijna allemaal gaan meemaken.

★ als mevrouw Van der Plas haar gesprekken met Rutte, Timmermans, koning Willem-Alexander, Elon Musk en de Heilige Geest heeft afgerond, zou het prettig zijn als ze weer terugkeert in het democratisch bestel dat haar heeft grootgemaakt, en in overleg met mensen en partijen die anders naar de huidige situatie kijken tot oplossingen poogt te komen. Ze zou alle boeren(organisaties) die alleen maar willen overleggen als ze precies krijgen wat ze willen luid en duidelijk kunnen terugfluiten.

★ dassen – prachtige beestjes, terecht beschermd – zouden hun burchten en toch wat ondermijnende gangenstelsels kunnen bouwen langs de A27, waardoor Amelisweerd gespaard blijft, onder wat landings- of zelfs startbanen van Schiphol, waardoor de luchtvaart zich aan de realiteit moet gaan aanpassen, en op elke plek waar nog een distributiecentrum of bedrijventerrein dreigt te verrijzen.

★ de nog steeds bestaande golf van fossiele subsidies en belastingvoordelen wordt aangevuld met een nota voor de schade die fossiele bedrijven sinds begin jaren zeventig (toen ze door eigen onderzoek wisten welke schade ze aan het aanrichten waren en ze besloten dat te verzwijgen) hebben veroorzaakt. De honderden miljarden die dat oplevert, kunnen worden gebruikt voor isolatie van huizen, klimaatsubsidies voor lagere inkomens, innovatie op het gebied van wind- en zonne-energie en het planten van bomen.

★ iedereen die een tuin, een perkje, of (guerrilla!) een brede stoep tot zijn/haar beschikking heeft, doet mee aan het verwilderen daarvan. Licht de tegels, en laat het groeien, laat het woekeren, laat het bloeien, laat het vrij uitroepteken. Waarom? Van de 550 miljoen vierkante meter tuin in ons land, is bijna twee derde niet begroeid maar betegeld, of anderszins niet echt natuurlijk. Maak het groen, vochtig, biodivers, schaduwrijk en vooral wild.

(Persoonlijke noot van schrijver dezes: ik ben ooit in mijn toen al danig verwilderde achtertuin twee van mijn kinderen bijna 48 uur kwijt geweest, dus zorg in geval van (klein)kinderen voor een duidelijk gemarkeerde ontsnappingsroute en/of een enkelbandje)

★ agrariërs krijgen een gratis poëzie-workshop aangeboden, want borden als ‘Laat dit beleid in de stront zakken / Den Haag zet ons allen te kakken’, kunnen echt beter, inhoudelijk en qua metrum.

De commissie staat natuurlijk open voor ideeën van uw kant.

Dolf Jansen is cabaretier en schrijft wekelijks een column voor Trouw. Lees hier zijn columns terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden