Duurzame 100

Zelf voedsel en insecten redden is een trend

null Beeld

Voor het eerst is de Duurzame 100 een ‘top van onderop’. Vandaag zijn de nummers 75 t/m 51 bekend.

Frank Straver

De creativiteit van de burgerbeweging is grenzeloos. De nieuwe reeks van 25 winnaars in de Duurzame 100 ‘van onderop’ excelleert volgens de jury in ‘out of the box’-denken, om de omgeving te vergroenen. Neem Vicky van der Krogt (nummer 56). Zij opent als ‘agrarisch pionier’ de Kringlooptuin Haaglanden. Die vult ze met bomen, struiken, heesters en vaste planten die door tuincentra, hoveniers en kwekers zijn afgekeurd voor de verkoop. Op het oog voldoen die niet aan de wens van de consument maar met aandacht en hersteltijd wordt het weer prima plantgoed.

De reddingsdrang is groot in de nieuwe lichting van de Duurzame 100. De winnaars komen op voor het groen, zoals bij Groendomein Wasven (nummer 64), waar vrijwilligers bomen en planten redden. Ook de Guerrilla gardeners (nummer 62) en het Bijenflinterlint (nummer 70), tussen Leeuwarden en Sneek zijn druk om de omgeving op te fleuren, door bloemen in de zaaien. Die burgerprojecten dienen direct een tweede doel, net als Honey Highway (nummer 68), dat spoor- en wegtrajecten inzaait. Dit is de manier waarop burgers de bestuivende insecten te hulp schieten. Dat is nodig, blijkt ook wel uit het Tilburgse project Insecten tellen, dat plek 73 in de lijst wint. Tellen, vangen en benoemen, dat is wat de vier vrijwillige natuurliefhebbers al 25 jaar doen om insecten te tonen en veilig te stelen.

Ook het leven van spullen is te redden, bewijzen winnaars in de categorie ‘circulair’. Duurzame Kledingbanken (nummer 53) en Sustainable Wardrobe (nummer 54) geven modestukken een nieuwe bestemming, door ze weg te geven of te ruilen. Een paar winnaars zijn er niet om te redden, maar om te bestrijden. Het Peukenmeisje (nummer 60), de naam waaronder Bernadette Hakken opereert, wil sigarettenvuil de wereld uit helpen. In Leiden vechten vrijwilligers van Canal Cups (nummer 59) tegen rondslingerende plastic (festival)bekers in de grachten.

Lees ook:
De wijk wordt 50 tinten groen: van binnen en van buiten

Een hovenier en een filosoof hebben in Zwolle dezelfde ambitie: de wijk letterlijk en figuurlijk vergroenen.

Meer lezen over de Duurzame 100? Kijk op trouw.nl/duurzame100. Bekijk de lijst, luister naar de podcast en lees meer verhalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden