Verenigde Staten

Zeldzame blauwe kreeft net op tijd gered uit de pan

In een mand als deze vol met gevangen kreeften vond een medewerker van een restaurant de zeldzame blauwe kreeft.    Beeld EPA
In een mand als deze vol met gevangen kreeften vond een medewerker van een restaurant de zeldzame blauwe kreeft.Beeld EPA
Erik van Zwam

Clawde, zo heet een bijzondere kreeft sinds deze maand. Hij zat tussen een vangst met andere kreeften, die een vaal bruin-groene kleur hebben. Met hen liep het minder goed af. Zij gingen in een pan met kokend water om er oranjerood weer uit te komen en op een bord te belanden.

Maar Clawde had een andere kleur: blauw. Een medewerker van Cuyahoga Falls kreeftrestaurant in de Amerikaanse staat Ohio tegen de grens met Canada, viel het op. Hij wist hoe zeldzaam blauwe kreeften zijn. Geschat wordt dat slechts een op de een à twee miljoen kreeften blauw is. De kleur ontstaat door een genetische afwijking.

Imposante schaar

Vanuit het restaurant werd contact gezocht met het Monterey Bay Aquarium, die weer belde met Akron dierentuin in de gelijknamige stad. De staf daar wilde Clawde, vernoemd naar zijn imposante schaar, graag hebben. De blauwe kreeft krijgt er zijn eigen mannengrot, maar moet eerst in een container met water in quarantaine.

Een paar keer eerder zijn er blauwe kreeften gevangen aan de Atlantische kust. Visser Wayne Nickerson uit Massachusetts ving er zelfs twee, een keer in 1990 en een keer in 2016. De laatste ging ook naar een lokaal aquarium om oud te worden.

Lees ook:

Nova Scotia: het kreeftenwalhalla

Kreeftenburgers, kreeftenhotdogs en zelfs kreeftenbier: je kunt het zo gek niet verzinnen of in Nova Scotia serveren ze het. Uit deze Canadese provincie komen ook de kreeften die in Nederland worden verkocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden