Bijzondere vondst

Zeldzame Bechsteins vleermuis duikt op in Drenthe, hoe kwam hij daar?

 Slechts vijf keer werd een overwinterende Bechsteins vleermuis gezien in het midden van Nederland. Beeld ANP / Buiten-Beeld
Slechts vijf keer werd een overwinterende Bechsteins vleermuis gezien in het midden van Nederland.Beeld ANP / Buiten-Beeld
Jelle Brandsma

Met drie andere vrijwilligers loopt Henk van Netten ergens in januari in een koude vochtige kelder in het zuidwesten van de provincie Drenthe. Hij speurt naar vleermuizen en een van de andere vrijwilligers ziet een exemplaar met lange oren en een roodbruine vacht. “Wauw, hoorde ik roepen”, vertelt de Drentse vleermuizenfan.

Het blijkt een bijzondere soort, de meest noordelijke Bechsteins vleermuis in Nederland. “Deze soort is heel zeldzaam. Ik heb hem één keer eerder gezien, overwinterend in Limburg”, zegt Van Netten, die al vijftig jaar vleermuizen telt. Tot op heden werd slechts vijf keer een overwinterende Bechsteins vleermuis gezien in het midden van Nederland.

‘Volgend jaar letten we goed op’

In Limburg zijn twee kolonies waar de Bechsteins vleermuizen ook jongen krijgen. Daar zitten ze in de zomer. In de winter zwermen de dieren uit en zoeken een plekje voor de winterslaap. Dat is ook het beste moment om de vleermuizen te tellen zodat wetenschappers weten hoeveel er zijn en waar ze uithangen.

De vraag is waar het dier vandaan kwam. Helemaal uit Limburg? Misschien uit een kolonie in Bad Bentheim, net over de Duitse grens? Eigenlijk zijn die locaties te ver van Drenthe om te overbruggen, vermoedt Van Netten.

Wat hebben we aan deze bijzondere vondst? “Niks”, zegt Van Netten resoluut. “Eén exemplaar is te weinig om een conclusie te trekken. Maar volgend jaar letten wij natuurlijk goed op. Wij hopen dat het aantal vleermuizen toeneemt. Dat begint met zuinig zijn op de verblijven. Ze hangen graag aan richels en zitten in grote diepe scheuren. Soms wil Monumentenwacht die muren stuken maar dat moet je niet doen, want dan ben je het gros van je vleermuizen kwijt.”

Lees ook:

Charmeoffensief voor de bedreigde meervleermuis begint met een koude duik in zee

Onze drang om spouwmuren en daken te isoleren brengt de meervleermuis in het nauw. De Zoogdiervereniging riep 2023 daarom uit tot het Jaar van de meervleermuis, dat zondag werd afgetrapt met een koude duik in zee.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden