Bijvoer

Zeeschildpadden worden agressief door toeristen die bijvoeren

Zeeschildpad met camera Bahama's Beeld Fee Smulders
Zeeschildpad met camera Bahama'sBeeld Fee Smulders

Ze golden al als bedreigd, de groene zeeschildpadden van de Bahama’s. Het toerisme maakt dat alleen maar erger. De dieren worden agressief en hun dieet verandert.

Redactie Trouw

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningse wetenschappers die daartoe camera’s op de rug van de zeeschildpadden bevestigden. Vijf schildpadden kregen zo’n camera, om het gedrag van de dieren vast te leggen. Na vijf uur filmen lieten de camera’s automatisch los, waarna ze uit zee gevist en uitgelezen konden worden.

Uit de camerabeelden blijkt dat toeristen het gedrag en dieet van de dieren veranderen. De zeeschildpadden eten ongeveer zes keer minder zeegras zodra toeristen in de buurt komen, ontdekten de onderzoekers. De toeristen lokken de dieren en voeren ze bij, bijvoorbeeld met inktvis. Zorgelijk, vinden de onderzoekers, omdat de dieren zo afhankelijk worden van vis. En daaraan ontbreekt het vaak in hun leefgebied.

De van nature rustige dieren passen verder hun gedrag aan door het bijvoeren, stelt Fee Smulders, een van de Wageningse onderzoekers. Enerzijds worden ze in hun honger naar inktvis agressiever; onderling, maar ook naar toeristen. “Waarschijnlijk verwarren de dieren handen of vingers met voedsel”, denkt Smulders. Anderzijds worden ze tammer, ze lieten zich gewoon met de hand uit het water pakken. “Het is niet gunstig dat de dieren zo tam zijn. Dat vergroot de kans op verwondingen door bijvoorbeeld bootschroeven en maakt de dieren kwetsbaar voor stropers”, benadrukt Smulders.

Volgens de onderzoekers speelt dit probleem niet alleen op de Bahama’s, maar ook in andere leefgebieden van zeeschildpadden, zoals Australië en Tenerife.

Lees ook:

Groene zeeschildpad krijgt het te warm

Ze ogen paradijselijk, de stranden van St. Eustatius met hun helblauwe zee. Maar de stranden zijn óók een moordkuil voor de groene zeeschildpad. Zonder hulp redt die het niet.

Schildpad zwemt ver van huis wegens opwarming

De iconische lederschildpad kan de klimaatverandering niet bijbenen. De beesten moeten steeds verder zwemmen om aan voedsel te komen waardoor de voorplanting in de knel komt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden