null Beeld

ColumnVincent wil zon

Wordt 2021 het jaar dat e-vliegen een grote vlucht neemt?

Vincent Dekker

Elektrische vliegtuigen prikkelen sinds enkele jaren de fantasie, maar tot nu toe bleef het daar bij. Vorig jaar werden voorzichtig de eerste orders voor deze milieuvriendelijke toestellen geplaatst. Dit jaar zou de belangstelling voor ‘eviation’ wel eens echt goed van de grond kunnen komen.

Het was maar een klein bericht, een maandje geleden, maar toch een teken des tijds. De Adac, de grote Duitse collega van autoclub ANWB, bestelde twee VoloCity luchttaxi’s voor zijn ambulancedienst Adac Luftrettung. Elektrische luchttaxi’s welteverstaan. Volocopter, een Duitse pionier op dit gebied, zal ze over twee jaar leveren. ADAC Luftrettung is de grootste vlieg-ambulancedienst van Duitsland en werkt nu uiteraard nog met traditionele helikopters. Daar heeft het er vijftig van in dienst, dus als die eerste twee e-heli’s straks bevallen, kan dit een prachtige order voor Volocopter worden.

De elektrische lucht-ambulance gaat in 2023 voor de Duitse Adac Luftrettung vliegen. Beeld VoloCopter
De elektrische lucht-ambulance gaat in 2023 voor de Duitse Adac Luftrettung vliegen.Beeld VoloCopter

Primeur voor Singapore?

De elektrische helikopter is twee jaar getest, voordat de Adac zijn handtekening zette op het koopcontract. Het is een bijzondere verschijning, met zijn achttien propellers boven een kleine cabine. De VoloCity heeft dan ook beperkt ruimte: voor één piloot en één passagier, de ambulance-arts.

Dat is niet zo’n groot bezwaar als het lijkt. In 75 procent van de vluchten worden met de ambulance-helikopters geen gewonden vervoerd. Het belangrijkste is dat de arts snel ter plaatse is. Gebeurt dat met een gewone helikopter dan is dat heel kostbaar, want die heli’s zijn heel kostbaar. De VoloCity is goedkoper in aanschaf en gebruik, en spaart straks dus veel dure vluchten met traditionele heli’s uit.

Voorlopig komt de VoloCity niet veel verder dan 30 kilometer. Voor in en rond een stad is dat al wel voldoende. En het is dan ook niet vreemd dat de stadstaat Singapore de primeur lijkt te krijgen van de VeloCity als luchttaxi. Kort voor het contract met de ADAC werd getekend, maakte Volocopter bekend dat het in 2023 in Singapore een luchttaxidienst begint.

Het bedrijf is ook in de VS op diverse plaatsen in gesprek over zulke diensten. Wie wil, kan nu al een vluchtje boeken, al is het maar voor sightseeing... Overigens is het de bedoeling van Volocopter dat zijn toestellen op den duur als een drone gaan vliegen, dus zonder piloot en met twee passagiers. Iets voor, om te beginnen, de avonturiers, zou ik zeggen.

De VeloCity heeft al demonstratievluchten in Singapore gemaakt en komt daar in 2023 als elektrische luchttaxi in dienst. Beeld VoloCopter
De VeloCity heeft al demonstratievluchten in Singapore gemaakt en komt daar in 2023 als elektrische luchttaxi in dienst.Beeld VoloCopter

Wellicht daardoor aangespoord heeft nu ook het autoconcern FiatChrysler zich op de vliegende e-taxi’s gestort. Het gaat samen met de Amerikaanse startup Archer vierpersoons e-vliegtuigen bouwen. Die moeten in 2023 in de lucht komen en in 2024 taxidiensten leveren. Archer levert het ontwerp en de technologie, FiatChrysler zorgt voor de serieproductie. Want van de toestellen worden niet, zoals bij vliegtuigen, enkele tientallen en maximaal honderden per jaar gebouwd, nee, het moeten er duizenden per jaar worden.

Waterstof-vliegtuig

Ondertussen maakt een andere Duitse startup, H2Fly, snel vorderingen met een waterstof-vliegtuig. Zijn Hy4 heeft met succes proefvluchten gemaakt met een brandstofcel als belangrijkste stroombron. In zo’n brandstofcel wordt waterstof (H2) omgezet in water, waarbij stroom wordt opgewekt. Een waterstoftank is veel lichter dan een accu, waardoor er genoeg waterstof kan worden meegenomen voor lange vluchten. Voor de start en andere momenten waarop extra kracht nodig is, heeft het toestel ook (relatief kleine) batterijen aan boord.

H2Fly is er op basis van de resultaten met zijn vierpersoonstoestel van overtuigd dat het binnen tien jaar een H2-vliegtuig voor veertig personen kan leveren dat 1000 tot 2000 kilometer ver kan vliegen. Dan wordt elektrisch vliegen binnen Europa dus echt een heel reële optie.

Nu bestellen

Voor de korte termijn moeten we het echter hebben van de kleinere toestellen en de hybride vliegtuigen. Die laatsten zouden, mede dankzij werk van een Nederlands consortium Deac op het vliegveld Teuge misschien al over twee of drie jaar in de Antillen kunnen gaan vliegen.

Wil dat allemaal lukken dan moeten die toestellen wel snel besteld gaan worden. Ik voorzie dit jaar daarom veel orders voor luchttaxi’s en elektrische, vliegende ‘bestelbusjes’...

In zijn weblog ‘Vincent wil zon’ belicht Vincent Dekker innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie, dichtbij en ver van huis. Lees meer afleveringen op trouw.nl/vincentwilzon.

Lees ook:

Hoe het kleine Teuge met stroom Schiphol kan doen krimpen

Elektrische vliegtuigen zijn voorlopig veel te klein om het mondiale fossiele vliegverkeer op bijvoorbeeld Schiphol serieus te bedreigen. Zou je zeggen. Maar klein zou weleens juist heel fijn kunnen zijn. De grote toestellen op Schiphol zijn immers ook gevuld met allemaal kleine porties passagiers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden