WNF wil de steur terug in de Rijn

De steur, ook wel Acipenser sturio. Beeld Thinkstock
De steur, ook wel Acipenser sturio.Beeld Thinkstock

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ARK Natuurontwikkeling gaan samen met Sportvisserij Nederland proberen om de steur te herintroduceren in de Rijn. In mei worden bij Rotterdam en Nijmegen enkele tientallen exemplaren van deze zoetwatervis losgelaten, in de hoop dat de Rijn ondertussen schoon genoeg is voor de steur om te overleven.

WNF en ARK werken al enkele jaren een een herintroductieprogramma voor de grote vis, aldus ARK vrijdag. Het 50-jarig jubileum van het WNF is een mooie aanleiding om jonge vissen los te laten. 'De steur is erger bedreigd dan de panda, maar spreekt de mensen minder aan', zo stelt de natuurorganisatie.

De steur verdween in de jaren '50 van de vorige eeuw uit de Europese rivieren door overbevissing en watervervuiling. Alleen in de monding van de Gironde in Frankrijk heeft een populatie zich staande gehouden. De vissen die in de Rijn worden uitgezet, zijn nakomelingen van deze groep.
De Atlantische steur (Acipenser sturio) stamt uit de oertijd en kan tot 3,5 meter lang worden. Volwassen dieren leven in zee, vlak voor de kust. Om zich voort te planten, zwemmen steuren honderden kilometers ver de rivieren op.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden