Jaarcijfers

Winst Unilever op peil dankzij hogere prijzen voor maaltijdmixen en deo

null Beeld Bart Friso
Beeld Bart Friso

Door hogere prijzen is levensmiddelenconcern Unilever erin geslaagd de winst op peil te houden.

redactie economie&duurzaamheid

De maker van onder meer Knorr, Dove en Omo tekende in 2022 voor een omzet van ruim 60 miljard euro. Dat is 11,3 procent meer dan een jaar eerder. De netto winst steeg met 0,5 procent naar 9,7 miljard euro.

Unilever verkocht minder producten, het volume zakte met 2,1 procent, maar deed dat tegen hogere prijzen. Die namen toe met 11,3 procent. De prijsstijgingen houden aan, verwacht directeur Alan Jope van Unilever.

In de eerste helft van dit jaar verwacht hij 1,5 miljard euro meer te moeten uitgeven aan duurdere grondstoffen, zoals graan en plantaardige olie. Producten van het bedrijf zullen nog steeds duurder worden. Daardoor zullen klanten minder spullen als deodorant en ijsjes kopen, denkt het bedrijf. De omzet zal ook eerst nog zakken.

Laveren tussen rendement en verduurzaming

Jope is bezig aan zijn laatste jaar als voorman van de inmiddels Britse multinational. Hij wordt op 1 juli opgevolgd door de directeur van FrieslandCampina, Hein Schumacher. Die zal moeten laveren tussen het rendement van het concern en de verduurzaming. Jopes voorganger Paul Polman zette fors in op bijvoorbeeld het verlagen van uitstoot, plastic verpakkingen en watergebruik. Jope zette dat beleid voort, maar een deel van de aandeelhouders wilde de afgelopen jaren meer aandacht voor groei en verdiensten van de consumentenproducten. De klacht is dat de waarde van de aandelen achterblijft bij die van concurrenten.

Sommige aandeelhouders willen dat Unilever verder afscheid neemt van voedingsmiddelen. Eerder werden de margarine en de thee van de hand gedaan. Specialiseren in persoonlijke verzorging en huishoudelijke producten zou volgens hen profijtelijker zijn.

Ook worstelt het concern met het idealistische ijsmerk Ben & Jerry’s. Zo was er afgelopen jaar een conflict tussen de ijsmakers en de leiding van het concern. Het ging over de verkoop van de ijsjes in de Palestijns-Israëlische conflictgebieden. Ben & Jerry’s wilde de ijsjes niet langer aanbieden in gebieden als de illegaal bezette Westelijke Jordaanoever omdat dat niet strookt met de sociale missie van het merk. Unilever omzeilt dat door licenties voor het ijs in Israël buiten Ben & Jerry’s om te verkopen.

Lees ook:

Met Hein Schumacher haalt Unilever een ervaren bekende in huis

Hein Schumacher verruilt de Mona-toetjes voor de zeep van Dove en stapt in juli over van FrieslandCampina naar Unilever.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden