Wildplukken is razend populair, maar eigenlijk verboden
Wildplukken is de nieuwste rage van het 'doe-het-zelf tijdperk'. Zelf de natuur intrekken om je avondmaaltje te zoeken, zo moeilijk lijkt het niet. Maar wildplukken is eigenlijk bij wet verboden. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de leek.
In het stenen tijdperk deden de verzamelaars het al. In de schaarstetijden van de WOII deden hongerige families het ook. Tegenwoordig is het heel wat makkelijker. Met de hulp van Facebook en smartphone-apps wordt het nog toegankelijker gemaakt. Het is 'in' om te eten wat de natuur schaft. Vlierbessen, paddenstoelen, eetbare wortelen, verstopte groenten en vruchten, ze zijn relatief makkelijk te vinden in het bos of in het park.
De eerste Nationale Wildpluk Conventie vond plaats op de Nijmeegse heuvelrug. Ruim honderd wildplukkers deden afgelopen weekend mee aan een 'foodwalk'. Plukkers wisselden ervaringen uit, deelden recepten en kookten samen. "We gaan er een jaarlijkse conventie van maken," meldt organisator en initiatiefnemer Thomas van Slobbe. Hij ziet een beweging ontstaan, net als veel media. Onder andere Buitenleven, Koffietijd en Vara's Vroege Vogels gaven wildplukkers al een podium. "We hadden eekhoorntjesbroodsoep bereid, pesto gemaakt van walnoten en zevenblad, én salade," zegt Slobbe.
Verboden vruchten
Niet iedereen is gelukkig met de 'back to the basics' bosbezoekers, die bramen van struiken graaien of graven naar eetbare wortels. Wildplukken is formeel niet toegestaan. Officieel is het gevonden voedsel niet het eigendom van de plukker, omdat de grond van de overheid is of van een particulier. Er staan zelfs stevige boetes op wildplukken, hoewel de kans daarop vrij klein is. De hobby wordt meestal oogluikend toegestaan door Staatsbosbeheer. Mits de pluk voor eigen gebruik is en de natuur geen schade ondervindt.
Sommige boswachters van Staatsbosbeheer zijn terughoudend na alle media-aandacht voor wildplukken, zoals Roel Vriesema van Staatsbosbeheer. Vorige week werd hij nog uitgenodigd door een tv-programma, waar hij voor de camera samen met een chef-kok zou zoeken naar buitenvoedsel. Daarna zouden ze het voedsel voor het oog van de kijker klaarmaken.
"Dat heb ik maar geweigerd. Ik vind de hype maar niks", zegt Vriesema. "Je gaat toch ook niet zomaar in andermans moestuin je eten staan plukken." Hij snapt het enthousiasme, maar kan er niet in meedelen. "Het blijft een erg lastige scheidslijn. Wat is toelaatbaar, en wat niet?" Soms komt hij mensen tegen die teveel meenemen. "Als ik wandelaars tegenkom, kijk ik altijd even hoeveel ze in hun mandje hebben.."
Gevaarlijke populariteit
Op de Facebookpagina's, televisieprogramma's en apps zoals Wildplukwijzer wordt gevraagd om secuur om te gaan met flora en fauna. Toch vindt Vriesema de groeiende populariteit gevaarlijk, en hij wijst op de schaduwkanten van de plukhype.
"Heel veel planten en paddenstoelen lijken op elkaar. Je plukt zo de verkeerde. Sommige flora is daarnaast zeldzaam en kwetsbaar. Bij paddenstoelen moet je goed oppassen. Eetbare soorten hebben regelmatig giftige dubbelgangers", waarschuwt de boswachter.
Ook bij bessen en vruchten is waakzaamheid noodzakelijk. Wat mag dan wel? Als het aan Vriesema ligt liever niets. "Maar," zegt hij, "ik ben hier misschien radicaal in. Wat mij betreft neem je niet meer mee dan wat bramen en zo nu en dan een eetbare paddenstoel."
De bosbewaker staat niet alleen in zijn opvattingen. Op blogs en fora stellen meer natuurkenners dat het wildplukken gevaarlijk kan zijn. Het voedingscentrum waarschuwde begin deze maand nog voor giftige planten en paddenstoelen. Dit jaar zijn inmiddels zeven mensen in het ziekenhuis opgenomen die verkeerde paddenstoelen hadden gegeten. En het paddenstoelenseizoen is nog maar nauwelijks begonnen.