BuitenmensStrandvissen

Wijting vangen met scheermessen

Arthur Fellinger (links) tijdens een strandviswedstrijd. Beeld Jörgen Caris
Arthur Fellinger (links) tijdens een strandviswedstrijd.Beeld Jörgen Caris
Roos Menkhorst

Bij strandvissen gaat het erom dat je met je hengel precies de plek vindt waar vis zit. Soms is dat wel tachtig tot honderd meter van de kustlijn. Je moet daarom het water leren ‘lezen’, legt strandvisser Arthur Fellinger (60) van Strandvisvereniging De Slufter uit. Het is een kunst die hij met jarenlange ervaring heeft opgebouwd.

Welk team haalt de meeste en de grootste vissen binnen? Vandaag is Fellinger met zijn ‘korps’ van vijf vissers in het Zuid-Hollandse Monster voor een wedstrijd. Vier uur lang duurt het. De ‘aasaanbieding’ is cruciaal, weet de strandvisser. Met scheermessen probeerde hij vandaag wijting te vangen. Het lukte bijna. Je kansen op een goede vangst hangen ook erg samen met de weersomstandigheden. Met de wind in je gezicht is het lastig om het aas goed te kunnen gooien. Met de wind in je rug raakt de vis snel verder weg van de kustlijn.

In Monster is het grauw, en met een wind die dwars staat op het strand is het verre van ideaal. Fellinger: “Door de grotere golfslag is het moeilijk de beet van de vis op de hengeltop te zien.” Daarbij moet je met harde wind ook nog eens goed op de hengel van je buurman of buurvrouw letten. “Voor je het weet sta je een kwartier lang te kantklossen.”

We zitten al veel te vaak binnen dus Tijd gaat lekker naar buiten. Tips? tijdpost@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden