Interview

Wiebes: 'Klimaatadaptie biedt kansen voor Nederland'

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat Beeld ANP
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en KlimaatBeeld ANP

Gun het ‘Parijs-akkoord’ tijd om zich te bewijzen, zei VVD-minister Eric Wiebes donderdag op de VN-klimaattop in Bonn.

Frank Straver

Welke boodschap neemt u mee?

“Nederland nodigt omringende landen uit het klimaatdoel te verhogen, samen. Europa gaat voor 40 procent CO2-reductie in 2030. Nederland wil die EU-ambitie verhogen tot 55 procent. Kijk, als wij in ons eentje duurzaam worden, heeft het klimaat er niets aan. Als wij bijvoorbeeld de kolencentrales sluiten (uiterlijk 2030, red), kunnen ze daardoor over de grens harder gaan draaien. Nederland wil stapsgewijs de CO2-prijs verhogen, ook dat samen met anderen.”

De CO2-uitstoot stijgt in 2017. ‘Parijs’ faalt nog. Is het reëel om de lat al hoger te leggen?

“Dat is nodig, wil je de opwarming ruim onder de 2 graden houden. Je kunt ‘Parijs’ niet afrekenen op wat er dit jaar gebeurt. We zijn net begonnen. Delen van het akkoord worden nog uitgewerkt. Laten we niet na twee jaar al gaan concluderen dat het niet lukt. We hebben al enorme ontwikkelingen gezien met schone energie, energie-efficiëntie. De samenleving staat stijf van nieuwe technologie. Dat biedt ook kansen voor Nederland.”

U klinkt optimistisch. Er is nu al grote klimaatschade wereldwijd. Maakt u zich dan geen zorgen?

“Als er geen zorg was, dan gingen we vrolijk door met kolencentrales. Maar laten we onszelf niet de put inpraten. We hoeven ons niet in armoede te storten, of in het donker te zitten. Er komen nieuwe, schone technieken. We gaan onze huizen anders verwarmen, anders energie produceren, anders autorijden. We weten dat er een heleboel te doen is. Er wordt hard aan gewerkt om landen zich aan afspraken te laten houden. Er zijn altijd landen die verder afstaan van het toekomstige wereldbeeld, die moeten we erbij trekken.”

Top-voorzitter Fiji benadrukt: de wereld moet zich nu al wapenen tegen klimaatverandering.

“Het aardige is: daar kan Nederland ook weer een rol in spelen. Klimaatadaptatie, dat kun je deels als watermanagement beschouwen. Daar zijn we heel goed in, dijken bouwen en kustbescherming. Dat is een kans.”

Op welk resultaat van de klimaattop hoopt u deze vrijdag?

“We hebben het hier over het meetbaar en afrekenbaar maken van de Parijs-doelen. Het noeste werk onder de motorkap. Het was niet beoogd om hier in Bonn grote nieuwe zaken te besluiten.”

Milieuorganisaties missen urgentie. Er moet nú iets gebeuren.

“10 procent van de bevolking wil het liefst dat we morgen alles geregeld hebben. 20 procent denkt dat het allemaal onzin is. En 70 procent zijn zeer welwillende mensen, die snappen dat er wat moet gebeuren maar het allemaal nog niet zo voor zich zien en het ook wat bedreigend vinden. Ik richt me op die 70 procent.”

U zegt: Parijs mislukt heus niet, we gaan nu beginnen. Hoe?

“Het begin is er, maar het moet sneller. We moeten het zó zien om te buigen dat we nieuwe welvaart krijgen, maar dan wel zonder die uitstoot. Er is nog een heleboel te doen, wij willen daaraan meewerken. Het doen.

“Een ander woord voor ‘doen’ is: arbeidsplaatsen. Andere banen, die komen eraan. En laten we wel wezen: zulke leuke banen waren het niet in de kolensector, in de kolenmijnen was het nog gevaarlijk ook. De wereld waar we naartoe gaan is stukken prettiger.”

‘Bonn’ regelt alleen het hoognodige

Alle hoofdzaken komen wel rond, zo lijkt het, deze vrijdag op de slotdag van de 23ste klimaattop in Bonn. Dat wil zeggen: er komt een pakket procesafspraken. Dat is onmisbaar, om de uitvoering van het Parijs-akkoord (2015) op de rit te houden. Alle landen bevestigen ermee: we willen klimaatafspraken echt naleven. Zo regelt de ‘tussentop’ Bonn alleen het hoognodige. Beloofde miljardenfondsen om klimaatschade in armere werelddelen te dekken krijgen vorm. Alleen de Verenigde Staten werken formeel nergens aan mee, omdat Trump uit het ‘oneerlijke’ klimaatakkoord stapt. Maar Amerikaanse Staten en steden springen nu in het gat dat Trump sloeg.

Lees ook: In Bonn geven Merkel en Macron het klimaatverdrag een peptalk

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden