null Beeld

ColumnDolf Jansen

Wie wil er nu niet een therapeutisch traagschuimrug- en lendenkussen?

Dolf Jansen

Ik lees elke dag een krant. Ik bedoel natuurlijk: ik lees elke dag déze krant en, toegegeven, geregeld ook nog wat andere. Afgelopen woensdag had ik schijnbaar een hoop tijd, en dus las ik drie verschillende kranten. Achter elkaar, natuurlijk, met geregeld hetzelfde nieuws in andere woorden en gelukkig hier en daar een journalist of columnist met een afwijkende blik en bijpassend taalgebruik.

Maar wat me vooral opviel, was dat de achterste pagina van de drie kranten die ik las precies hetzelfde was. Een advertentie, met aanbiedingen, van spullen. Toen ik mijn research voor deze column uitbreidde, kwam ik erachter dat hetzelfde bedrijf de dag ervoor ook alle achterpagina’s vulde. Met andere spullen, dat dan wel. Maar het werd me duidelijk: heel veel mensen zien graag advertenties met spullen, en naar ik aanneem worden veel van die spullen ook verkocht. Omdat we allemaal weleens behoefte hebben aan een ‘modieuze zip pullover’ (met ‘extra warm’ als extra argument), of een dekbedovertrek teddy (of Teddy) die qua temperatuur hetzelfde belooft.

Ik heb de advertenties met enige verbijstering gescand, gezien wat er zoal wordt aangeboden, ik heb gezien wat u, lezer van deze krant, klaarblijkelijk zo nu en dan overweegt aan te schaffen. Een uitschuifbare waterborstel die niet alleen op iedere tuinslang past (uitroepteken) maar ook meer dan 4,5 meter de hoogte in spuit, of borstelt. Een steelstofzuiger inclusief led-verlichting, die het naar ik aanneem mogelijk maakt tijdens het stofzuigen je boek te lezen zonder al te veel (extra) energie te verbruiken.

En zelfs, en toen moest ik echt even gaan liggen, een anti-stressverzwaringsdeken, die je ‘dieper laat slapen’ door ‘het gevoel van veiligheid en ontspanning’. Wat en hoe verzwaart er precies, en zou je niet beter slapen als je deken alles wat lichter maakt? Of is het juist zodat je door de invloed van de deken – verzwarend – helemaal niet kúnt woelen als je dat al zou willen, en dat je dan in arren moede maar in een diepe (en voor het gevoel veilige) slaap valt, vraagteken.

Compressiesokken! Slimme stekkers! Een therapeutisch traagschuimrug- en lendenkussen!

Eerder deze week werden we verblijd, althans, zo was de toon van de nieuwsberichten, met economische groei die toch weer gaande is in ons land. Ik realiseer me dat dit, deze pagina’s, deze producten, het feit dat dit soort advertenties werkt en ook u zo nu en dan in de verleiding brengt iets aan te schaffen waar u bij het ontwaken geen enkele aanleiding toe zag – maar ja, uw rug en lendenen willen ook weleens comfortabel zitten én er was 25 euro van de prijs afgehaald –, dat dit een deel is van die economische groei.

Waarbij ik alleen denk: alles wat we bestellen wordt geproduceerd, verpakt, vervoerd in een zeecontainer, vervoerd in een busje en dan (meestal bij de buren) afgeleverd, alle meuk die we eigenlijk niet echt nodig hebben, zouden we ook níet kunnen kopen. Ik geloof oprecht dat dat veel scheelt – afval,uitstoot – en ook dat we er niet minder gelukkig van worden. Of u moet echt zitten te springen om een ultrasone dierenverjager.

Dolf Jansen is cabaretier en schrijft wekelijks een column voor Trouw. Lees hier zijn columns terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden