Satellietbeelden

Wetenschappers zijn ontsteld: de aarde heeft in 30 jaar 28 biljoen ton ijs verloren

Een stuk ijs breekt af van de Apusiajik-gletsjer in Groenland. Beeld AFP
Een stuk ijs breekt af van de Apusiajik-gletsjer in Groenland.Beeld AFP

De opwarming van de aarde heeft ertoe geleid dat tussen 1994 en 2017 zo'n 28 biljoen (28.000 miljard) ton ijs is gesmolten, stellen Britse onderzoekers. De "ontstelde" onderzoekers zijn tot die conclusie gekomen na een analyse van satellietbeelden.

ANP/Redactie

Die beelden laten een aanzienlijke krimp zien van de hoeveelheid ijs op de Noord- en Zuidpool, gletsjers en in hooggebergten. De wetenschappers, verbonden aan universiteiten in Leeds, Londen en Edinburgh, beschrijven de afname van de hoeveelheid ijs op het aardoppervlak als "onthutsend" en waarschuwen dat het zeeniveau eind deze eeuw een meter hoger zal zijn als de poolkappen en de gletsjers in het huidige tempo blijven smelten. Ze delen de bevindingen van hun onderzoek in het online tijdschrift Cryosphere Discussions.

"Om dat in context te plaatsen, betekent het dat per centimeter zeestijging ongeveer een miljoen mensen die nu in laaggelegen gebieden wonen, moeten verhuizen", aldus hoogleraar Andy Shepherd. De wetenschappers waarschuwen ook dat door het smelten van de grote hoeveelheden ijs, zonnestralen in mindere mate worden weerkaatst door het aardoppervlak, waardoor de aarde nog sneller zal opwarmen.

Het zwartste scenario

Het koude, zoete smeltwater verstoort daarnaast de ecosystemen in de wateren rond de Noord- en Zuidpool. In hooggebergten dreigen drinkwatertekorten te ontstaan als gevolg van het wegsmelten van gletsjers.

"In het verleden hebben we weleens naar afzonderlijke gebieden zoals de Zuidpool en Groenland gekeken. Dit is echter de eerste keer dat iemand heeft gekeken naar de hoeveelheid ijs die van het totale aardoppervlak verdwijnt", aldus Shepherd. De afname van het ijs op het aardoppervlak komt overeen met het zwartste scenario van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, voegde hij daaraan toe.

Lees ook:
Het grote ijs is in beweging gekomen

De ijskap van Antarctica is de grote onzekere factor in de voorspellingen voor de zeespiegelstijging. Wetenschappers proberen te begrijpen wat daar gebeurt. ‘Alle tekenen wijzen erop dat de ijskap op zoek is naar een nieuw evenwicht.’

Vasten wordt de ijsbeer snel te veel door smeltend ijs

De ijsbeer is voor zijn jacht afhankelijk van zee-ijs. En dat verdwijnt onder zijn poten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden