Klimaatproblemen

Weinig steun voor houtstook in kolencentrales

Een kolencentrale op de Maasvlakte. Beeld ANP XTRA
Een kolencentrale op de Maasvlakte.Beeld ANP XTRA

Het kabinet geeft subsidie aan kolencentrales voor houtstook. Kiezers van zowel PvdA als VVD keuren dat af, blijkt uit een Ipsos-peiling.

Frank Straver en Bart Zuidervaart

Samengeperste houtstukjes meeverbranden in een kolencentrale, zodat de energieopwekking minder vervuilend is? Het kabinet trekt er miljarden voor uit, maar VVD- en PvdA-kiezers willen dat dit stopt. Dat blijkt uit een representatieve enquête onder kiesgerechtigden, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Ipsos voor Trouw.

PvdA-kiezers vinden het maar niks dat het rijk subsidie geeft voor het opstoken van houtkorrels in kolencentrales. Liefst 70 procent van hen wil dat de overheid de steun stopzet. VVD-kiezers zijn ook in meerderheid tegen dit huidige kabinetsbeleid. Dit geldt overigens voor vrijwel álle partijen in de Tweede Kamer. Aanhangers van PVV, SGP en de Partij voor de Dieren zijn het minst fel gekant tegen de biomassameestook, waar energiebedrijven alleen voor kiezen als ze subsidie krijgen.

De Tweede Kamer nam in december een motie aan tegen het subsidiëren van houtverbranding in kolencentrales. Maar VVD-minister Henk Kamp (economische zaken) voert de motie niet uit. Als hij dat zou doen, zegt Kamp, houdt het kabinet zich niet aan het landelijke energieakkoord tussen overheid, milieuorganisaties en bedrijfsleven. Daarin staat namelijk dat de eigenaren van kolencentrales - Uniper, RWE, Engie en Nuon - deels hout mogen opstoken voor de stroomproductie.

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Laag draagvlak

Kamp kende voor een jarenlange termijn inmiddels zo'n 3,5 miljard euro toe. Hij kan rekenen op forse kritiek van milieuorganisaties. Die vinden grootschalige houtstook niet duurzaam, omdat dit leidt tot kap en internationaal transport van bomen. Volgens Greenpeace, dat zelf instemde met het energieakkoord, gaan door de subsidie van Kamp bovendien meer houtkorrels de kolenoven in dan afgesproken. De organisatie dreigt met een rechtszaak.

Gezien het lage politieke en maatschappelijke draagvlak, zou een nieuw kabinet wel eens een streep kunnen gaan zetten door subsidie voor biomassa. Het al dan niet open houden van de laatste vijf Nederlandse kolencentrales, die veel CO2 uitstoten, is sowieso een heet hangijzer in Den Haag. De Tweede Kamer wil dat er een plan komt om alle kolencentrales (waaronder drie fonkelnieuwe) op termijn te sluiten. Het kabinet kwam er niet uit en schuift die hete aardappel door.

Vooral mannelijke kiezers vinden dat de overheid hard moet optreden om de klimaatproblemen aan te pakken, blijkt uit het Ipsos-onderzoek onder 1101 Nederlanders. Een aanzienlijk groter aandeel mannen dan vrouwen is voorstander van strenge regels en wetten voor een beter milieu, bijvoorbeeld via een klimaatwet of groene eisen aan het bedrijfsleven. Zelfs als dat ten koste zou gaan van de concurrentiepositie van Nederland of economische groei. Vrouwelijke kiezers stellen zich terughoudender op over mogelijk hard duurzaamheidsbeleid.

Als het gaat over de plaatsing van windmolens op zee, maakt het geslacht van de kiezers nauwelijks verschil bij hun opinie. Niet meer dan een kwart van zowel de mannen als vrouwen wil het liefst dat turbines ver uit de kust verschijnen, zodat je ze niet kunt zien vanaf land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden