Weerstand tegen aardgaswinning groeit - ook vandaag demonstratie

Actievoerders van Schokkend Groningen protesteren op een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt. Beeld ANP
Actievoerders van Schokkend Groningen protesteren op een gaswinningslocatie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bij het dorp 't Zandt.Beeld ANP

Tegenstanders van de gaswinning in Groningen laten meer en meer van zich horen. Vandaag voeren ze actie in het gehucht Doodstil. Dan zal de Groninger Bodem Beweging (GBB), een club van bezorgde en gedupeerde inwoners van het aardbevingsgebied, demonstreren bij beschadigde monumentale panden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken laat binnenkort weten wat hij besluit over de toekomst van de gaswinning en de eventuele compensatie voor het gebied.

De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft intussen de beveiliging van de gaswinninglocaties in het Groningen-veld aangescherpt. Aanleiding is onder andere de actie afgelopen weekend in 't Zandt waarbij een van de demonstranten het terrein van de winninglocatie betrad door een hek te forceren. De NAM heeft aangifte tegen deze man gedaan. Om welke locaties het gaat en in welke mate ze worden beveiligd, wil de NAM niet kwijt.

Meer acties
Er zijn de komende dagen nog meer acties op komst. Onder de noemer 'Gas terug' houdt de groep Groningers in Opstand zaterdag een langzaamaanactie over de A7. De voorman van Schokkend Groningen, die afgelopen weekend werd opgepakt vanwege het betreden van de gaswinninglocatie in 't Zandt, belooft bij 'slecht nieuws van Kamp' met een actie te komen 'die het wereldnieuws gaat halen'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden