Detailhandel

Webshop V&D in financiële nood, werkt aan akkoord met schuldeisers

Een vestiging van V&D in Groningen omstreeks de aankondiging van het faillisement van het warenhuis. Beeld Kees van de Veen
Een vestiging van V&D in Groningen omstreeks de aankondiging van het faillisement van het warenhuis.Beeld Kees van de Veen

Webwarenhuis V&D verkeert in financiële nood en werkt aan een akkoord met zijn schuldeisers. Dat bevestigt een woordvoerder van de onlinewinkel na eerdere berichtgeving door RetailTrends. Het bedrijf heeft geen uitstel van betaling aangevraagd, maar maakt gebruik van een zogeheten WHOA-procedure.

ANP

Zo’n procedure is een alternatief voor uitstel van betaling waarbij de bezitters van twee derde van de schuldenlast in moeten stemmen met een voorstel van het bedrijf. Gebeurt dit, dan zijn alle schuldeisers aan dat akkoord gehouden. V&D heeft er alle vertrouwen in dat dit lukt, laat de zegsman weten. “De aandeelhouders zijn de grootste schuldeisers”, verklaart hij.

Inflatie

Vorige week maakte V&D nog bekend op een andere strategie over te gaan. Zo verdwijnen onder meer hobbyspullen, beautyproducten en elektronica binnenkort uit het assortiment van de bekende winkel. V&D gaat meer inzetten op kleding, schoenen en interieur, naar eigen zeggen omdat de consument in tijden van hoge inflatie hier wél behoefte aan blijft houden.

In 2021 had het webwarenhuis nog een omzet van 12 miljoen euro, maar dat liep vorig jaar terug. “Door de heropening van de winkelstraten gaven mensen minder uit online”, legt de woordvoerder uit. Maar tegelijkertijd werden mensen ook voorzichtiger door “de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne” en speelden er nog problemen met de toeleveringsketen en de overstap naar een ander softwareplatform. Dat kostte meer tijd en geld dan gepland.

De schuldsanering via de WHOA-procedure is dan ook bedoeld om de strategiewijziging “in financiële rust” te kunnen doen, aldus de zegsman. “We willen geen nieuwe hindernissen opwerpen.”

Het bekende warenhuis V&D ging in 2015 failliet, maar de merkrechten werden later verkocht. Sinds 2018 is het bedrijf terug als een webwinkel.

Lees ook:

C&A moet zware concurrentie aangaan met almaar minder winkels

Kledingketen C&A heeft ruim honderd winkels minder in Europa dan een paar jaar geleden. Wat gaat er mis?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden