Buitenmens

‘We spelen tot en met Driekoningen’

Midwinterhoornblazers de Ekelbloazers. Met witte baard: Koos Wolff. Beeld Jorgen Caris
Midwinterhoornblazers de Ekelbloazers. Met witte baard: Koos Wolff.Beeld Jorgen Caris
Roos Menkhorst

Tussen de eerste zondag van advent tot en met Driekoningen, staat Koos Wolff (69) met een groep midwinterhoornblazers op een veld in het Drentse Zuidwolde. Ze staan langs de routes van georganiseerde wandeltochten, om de wandelaars te verrassen met ‘mooie, glooiende tonen’. “Ze zien ons eerst nog niet, maar horen de klanken al. Wij zijn een vooraankondiging van het licht: de dagen zullen weer lengen.”

Hun klanken reiken volgens Wolff tot wel acht kilometer ver. “Pfpfpfpf, je moet een beetje tuffen eigenlijk, zo krijg je trilling bij je lippen, en dan zet je je mond aan de happe – zo heet het mondstuk. Hij kan maar een stuk of vijf tonen, die maak je door de spanning van je lippen te veranderen.”

Noem het geen instrument, het is gereedschap, verduidelijkt Wolff. “Een communicatiemiddel. De boeren hier bliezen ooit een soortgelijke hoorn om elkaar te waarschuwen bij brand of onraad – of omdat een koe moest kalveren en de boer wat hulp kon gebruiken.”

Na Driekoningen worden de midwinterhoorns weer voor een heel jaar opgeborgen. “Er wordt ons wel eens gevraagd om in de periode buiten de advent te spelen. Al zouden ze een miljoen geven, dat gaat niet gebeuren.”

We zitten al veel te vaak binnen dus Tijd gaat lekker naar buiten.
Tips? tijdpost@trouw.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden