GoedemorgenEnergiebesparing

We douchen korter, nu de handdoek nog wat vaker hergebruiken

Korter douchen, handdoek hergebruiken, het zijn allemaal tips om energie te besparen. Beeld ANP / EPA
Korter douchen, handdoek hergebruiken, het zijn allemaal tips om energie te besparen.Beeld ANP / EPA

In de badkamer kan je een hoop dagelijkse handelingen op zo’n manier doen zodat het wat minder belastend is voor het klimaat en milieu.

Ingrid Weel

De gemiddelde Nederlander staat thuis vijf keer per week 9 minuten onder de douche, weet stichting Milieu Centraal. Maar er is een lichte tendens om iets minder vaak te gaan douchen, en vooral iets minder lang, blijkt uit onderzoek naar badkamergewoontes onder ruim 1500 respondenten, dat is uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Saniweb.

Één op de zes Nederlanders is in het afgelopen jaar korter gaan douchen, geven zij aan. De belangrijkste reden is echter niet het klimaat, maar vooral geldbesparing in verband met de hoge gasprijzen. Dat zegt 67 procent van de ondervraagden.

Geef schimmel geen kans

Wat kan je nog meer doen? De handdoek hergebruiken na het douchen, dat bespaart fors op het aantal wasjes per jaar. Toch gooit 40 procent van de Nederlanders de handdoek na één wasbeurt in de wasmachine. Bijna een kwart doet dit na twee keer douchen. Het advies is om maximaal drie keer je handdoek te gebruiken om schimmel geen kans te geven.

Een andere tip om te verduurzamen is met de juiste hoeveelheid water de wc doorspoelen. Je kunt daarmee tot wel drie liter water per toiletbezoek besparen. De meest Nederlanders zijn zich daar wel bewust van, 60 procent gebruikt deze bespaartip en drukt bij het doorspoelen van een grote boodschap altijd de grote knop in, en bij het doorspoelen van de kleine boodschap de kleine knop.

Lees ook:

De thermostaat lager draaien is goedbedoeld, maar er is veel meer nodig

Het kabinet roept Nederlanders op zuiniger te zijn met aardgas. Maar hoeveel helpt het lager zetten van de thermostaat in de strijd tegen Poetin, of de opwarming van de aarde?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden