Droogte

Waterstand grote rivieren naar zeldzaam laag peil

Laagwater in de IJssel nabij Doesburg, enkele jaren geleden.  Beeld ANP
Laagwater in de IJssel nabij Doesburg, enkele jaren geleden.Beeld ANP

De waterstand in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel daalt begin juni naar verwachting naar een zeldzaam laag peil. Dat komt doordat het dit voorjaar nauwelijks regent en er ook niet veel regen wordt verwacht in de komende twee weken.

Redactie

De scheepvaart heeft hinder van de lage waterstanden, omdat daardoor steeds minder lading kan worden vervoerd, aldus de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) woensdag.

Rijkswaterstaat verwacht dat de Rijn bij Lobith begin juni tussen de 1200 en 1300 kubieke meter water per seconde afvoert. Zo'n lage afvoer in deze tijd is voor het laatst voorgekomen in 2011 en daarvoor in het recorddroge jaar 1976. Ook de afvoer van de Maas daalt. Voorlopig is de afvoer nog wel voldoende om aan de watervraag te voldoen, aldus de LCW.

Het neerslagtekort bedraagt al 120 millimeter en neemt verder toe. Net als de waterschappen constateert de LCW dat dat ruim boven het langjarig gemiddelde is. Volgens de schappen is het nu droger dan in dezelfde tijd in 1976. Op verschillende plaatsen in het land geldt een sproeiverbod. Waterschap Brabantse Delta heeft woensdag het verbod op sproeien met oppervlaktewater uitgebreid. Wetterskip Fryslân roept landbouwers op om met elkaar te overleggen voor er beregend wordt, zodat iedereen over water kan blijven beschikken.

Waterschap Hollandse Delta start in juni met inspecties van de droogtegevoelige veendijken. Het hoogheemraadschap van Delfland deed dat al. Dit schap geeft alle dijken ook een extra maaibeurt, zodat schade aan de dijken niet onder dichte begroeiing verborgen blijft. Scheuren, kuilen en gaten kunnen dijken ernstig verzwakken en worden daarom meteen gerepareerd.

De grondwaterstand op de zandgronden in het oosten en zuiden van het land is zeer laag voor de tijd van het jaar. Beken en riviertjes in die gebieden vallen droog door gebrek aan regen.

Lees ook:

Grote droogte: akkergrond verstuift en er verdampt meer dan dat er regen valt

De droogte wordt zorgelijk. Het tekort aan neerslag in Nederland bereikt vrijdag waarschijnlijk de 100 millimeter. Donderdag stond het tekort op 97 millimeter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden