Vervuiling
Waterschap onderzoekt grondwater in de Noordwaard om milieurisico’s hergebruikte grond
Het waterschap Rivierenland gaat milieuonderzoek doen naar het grondwater in de Noordwaard-polder in de Biesbosch. Aanleiding is het gebruik van gerecyclede grond, die vervuild blijkt te zijn.
Uit metingen in de Brabantse polder bleek vorig jaar al dat oppervlaktewater verontreinigd is geraakt. Er zijn metalen en zouten aangetroffen die volgens het waterschap vermoedelijk bevestigen dat dit te maken heeft met het hergebruik van vervuilde grond. Hoewel er sprake is van verontreiniging, zijn de waterkwaliteitsnormen nog niet overschreden. Binnenkort wordt ook het grondwater onder de loep genomen.
In 2012 is bij het ontpolderingsproject in de Brabantse Noordwaard in totaal 460.000 kuub ‘thermisch gereinigde grond’ gebruikt van recyclingbedrijf ATM in Moerdijk. Dit materiaal is het eindproduct van verontreinigde grond uit saneringen en teerhoudend asfalt dat samen onder extreem hoge temperaturen is gereinigd. De ‘schone grond’ zou in de Noordwaard worden verwerkt in de kades en terpen. Omdat bewoners van de polder destijds al vraagtekens zetten bij het materiaal, is de gerecyclede grond uiteindelijk alleen in de kades verwerkt.
Onrust om gereinigde grond
In de lokale politiek is onrust ontstaan over de Noordwaard. Dat gebeurde na berichten van Trouw en EenVandaag over milieuverontreiniging op meerdere plakken in Nederland door het gebruik van gerecyclede grond. In Bunschoten wordt voor tientallen miljoenen euro’s een dijk gesaneerd en in het Zeeuwse Perkpolder starten boeren een rechtszaak.
De gemeente Altena, waarin de Noordwaard ligt, zegt in het Brabants Dagblad dat paniek niet nodig is omdat er geen vissterfte is of meldingen zijn van ziek en dood vee. Wanneer het onderzoek van het waterschap start is nog niet bekend. De onderzoekskosten van enkele tonnen wil het waterschap verhalen op Rijkswaterstaat, destijds opdrachtgever.
Lees ook:
Gerecyclede grond veroorzaakt milieuvervuiling: OM onderzoekt afvalbedrijf
Gerecyclede grond veroorzaakt op meerdere plekken in Nederland milieuvervuiling. Boeren in het Zeeuwse Perkpolder vrezen voor verontreiniging van het grondwater en hun akkers. Zij beginnen nu een rechtszaak.