Wagejot

Waterplas op Texel kleurt roze door droogte en warmte

In 2017 kleurde het water in natuurgebied Wagejot ook al eens compleet roze  door de algen in combinatie met droogte.  Beeld ANP Handouts
In 2017 kleurde het water in natuurgebied Wagejot ook al eens compleet roze door de algen in combinatie met droogte.Beeld ANP Handouts

Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel is plotseling roze verkleurd.

Redactie Trouw

Het water in een waterplas in het natuurgebied Wagejot op Texel is plotseling roze verkleurd. Dat komt zeer waarschijnlijk door hoge temperaturen in combinatie met droogte, waar Texel al vrij lang mee te maken heeft, zegt boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten. Een flinke regenbui zal volgens hem een einde maken aan het bijzondere natuurverschijnsel.

In 2017 was de plas in het afgesloten natuurgebied voor het eerst roze. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft toen uitgezocht dat bloei van de alg Oxyrrhis marina voor de verkleuring had gezorgd. Ditmaal zijn ook watermonsters genomen, waaruit moet blijken of dezelfde alg opnieuw voor roze water heeft gezorgd. De alg is niet giftig en ongevaarlijk voor mens en dier. Dat er in het Wagejot veel dode vogels liggen heeft te maken met een uitbraak van vogelgriep en niet met de bloei van de alg, aldus het NIOZ.

Zout & zuurstofarm

“Het verschijnsel treedt alleen op als het water heel zout is en zuurstofarm. Dat is nu het geval door de droogte en de warmte”, aldus Boot. Volgens de boswachter zijn de omstandigheden precies hetzelfde als in 2017. Toen verkleurde het meer steeds verder tot aan fel zuurstokroze, zegt de boswachter. Na een week was de verkleuring weer weg. “Het is zo zeldzaam dat we er helemaal niet op hadden gerekend dat het nog een keer zou gebeuren. Totdat we woensdag opnieuw een verkleuring zagen.”

Natuurgebied Wagejot bij Oosterend is een rustgebied voor kustbroedvogels zoals de kluut en de visdief. Het gebied is daarom niet toegankelijk voor publiek. Zwemmen in het meer is ook niet toegestaan. Vanaf wandelpaden langs het broedgebied is de verkleuring echter ook goed te zien, zegt Boot.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden