Lezersreacties

Wat doet u om duurzamer te leven?

null Beeld Van Santen en Bolleurs
Beeld Van Santen en Bolleurs

In de vier Groene Edities die op de zondagen van april verschenen stond elke week een prijsvraag voor Trouw-lezers, met vier verschillende vragen. Op deze plek plaatsen we een selectie van opvallende inzendingen én de prijswinnaars.

Redactie Trouw

Welke nieuwe manieren heeft u dit jaar gevonden om energie te besparen?

Thermoskan

Het viel me op dat ik de waterkoker nogal vaak gebruikte: om water te koken voor de pasta/de rijst, weer een kopje thee, het maken van een kruik et cetera. Daarbij kook ik meestal te veel water. Sinds ik las dat een waterkoker nogal wat energie verbruikt, doe ik het te veel gekookte water standaard in een goede thermoskan. Zo is er bijna altijd heet water beschikbaar, zonder dat ik eerst weer water moet koken.
Roelie de Vries Berkel-Enschot

Eenpansgerechten

Ik houd mijn energiekosten laag door de dagelijkse piek tijdens het koken zo laag mogelijk te houden. Door slimmer te koken (eenpansgerechten), door mijn elektrische kookplaat een paar minuten voor het einde van de kooktijd uit te draaien (de plaat blijft nog even warmte nageven). Hetzelfde geldt voor de oven (voor bijvoorbeeld afbakbroodjes hoeft de oven niet de hele baktijd aan te staan). En gebruik een snelkookpan!
Jorg Neve Utrecht – winnaar van een bouwmarktwaardebon van € 300

Welk duurzaam product raadt u anderen aan?

Droogmolen

Mijn favoriete duurzaamheid bevorderende product: de droogmolen. Deze verdwijnt namelijk langzaam uit de samenleving. En dat mag niet gebeuren. Als straks onze koeien het veld moeten ruimen, laaf ik me in ieder geval aan wapperende lakens die drogen aan en witter afsteken tegen de Hollandse lucht.
Anja Adams Woerden – ontvangt een Nature’s Gift Card van € 300

Verhakselaar

De duurzaamste aankoop van het afgelopen jaar is volgens mij de verhakselaar: alle takken die gesnoeid worden in mijn tuin, worden met de verhakselaar fijner gemaakt. De massa die overblijft na verhakselen gaat terug in de tuin. Hierdoor wordt de bestaande grond aangevuld met voeding en beschermd tegen uitdrogen, waardoor besproeien niet nodig is. Bijkomend voordeel: het houdt het meeste onkruid tegen. Je kan dit apparaat met de buurt delen.
Tona Versluis Dronten

Regenton

Ik raad iedereen een duurzame regenton aan, waarvan de bovenkant een plantenbak is. Voor jezelf, de tuin, het milieu en de biodiversiteit, en het staat ook nog eens mooi en vrolijk.
Viona Nijkamp Druten

Hoe heeft u uw reisgedrag aangepast?

Vakantie in eigen dorp

Het was misschien wel onze leukste kampeervakantie ooit: op de boerencamping hemelsbreed nog geen kilometer van huis. De kinderen in de bakfiets en gaan. Vrienden en familie verklaarden ons in eerste instantie voor gek, maar wij hadden de tijd van ons leven. We zagen onze eigen leefomgeving eens op een heel andere manier en dat was verrassend leuk. Medecampinggasten tipten ons zelfs een hele leuke pluktuin die wij niet eens kenden. En als bleek dat we wat vergeten waren of als er een wasje gedraaid moest worden, gingen we gewoon even naar huis. Deze kampeervakantie (2020) smaakte naar meer. Ons dorp telt twee campings, dus dit jaar gaan we naar de andere. Deze is een kilometer verder dan de vorige, dus qua duurzaamheid gaan we er wel op achteruit…
Johanna Kommerie Damwâld – winnaar van een treinreistegoed ter waarde van € 300

Buitenland Ameland

Wij zijn de afgelopen drie jaar met ons gezin op de fiets op vakantie gegaan naar onder meer Noordwijkerhout. Van Den Haag 26 kilometer langs de zee, door de duinen en langs bloemenvelden. Daar blijven wij twee nachtjes logeren in een hotel. Veel fietsen in de groene omgeving. Onze zoon van 16 vindt het echt geweldig. Terwijl wij vroeger twee keer per jaar naar Frankrijk of Spanje vlogen, ontdekken wij nu met veel plezier de steden in de buurt op de fiets. Komende zomer wel naar een ‘ander land’, namelijk Ameland. Wij hebben onze auto weggedaan en maken nu gebruik van de ov-dalurenkaart, buiten de fiets als centraal vervoermiddel. Als wij iets verder gaan, nemen wij de trein. Geen vakantie-, Schiphol- of filestress, maar bewuster genieten.
Fam. N. Martron Den Haag

Ziet uw tuin er nu anders uit dan enkele jaren geleden?

Aanschouwing en contemplatie

Onze tuin doet het zelf. Onze bijdrage bestaat voornamelijk uit aanschouwing en contemplatie. Dat is niet altijd zo geweest. Als beginnende, enthousiaste tuineigenaars wierpen we ons van het ene experiment in het volgende avontuur: een zodenbank (destijds een aardigheid die in de jaren tachtig werd aangemoedigd), een klein lustprieel, een slingerpad met zorgvuldig geselecteerde plantjes, kleine muurtjes van oude puinstenen om een rustieke sfeer te scheppen, kortom, onze fantasie kende geen grenzen.

Onze tuin echter wel! De omslag kwam met de bamboe. Deze vegetatie bleef niet op de plek waar we haar gedacht hadden, maar dreigde het gehele terrein te bezetten. De maat was vol toen een uitloper van de bamboe zich ondergronds toegang verschafte tot onze regenpijp, waarna hij twaalf meter hoger spottend uit de dakgoot kwam. Het verslag van zijn verwijdering overschrijdt helaas de ons toegemeten ruimte in dit verhaal. Wij hebben vriendschap gesloten met onze tuin en zien toe hoe hij zelf langzaam van gedaante verandert.
Kors van Leeuwen Bergschenhoek – winnaar van een tuinbon ter waarde van € 300

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden