Zwerfafval
Wat Boyan Slat kan, kan Rijkswaterstaat ook. ‘Catchy’ gaat visvriendelijk plastic vangen in de Nieuwe Maas
Wat Boyan Slat kan, kan Rijkswaterstaat ook. Met twee drijfarmen, eentje van 12 en een van 200 meter lang, en een meebewegende opvangbak is het overheidsbedrijf woensdag begonnen zwerfafval uit de Nieuwe Maas te verzamelen in de Schiedamse Vijfsluizerhaven.
Het systeem Catchy, dat is gemaakt door havenbedrijf Allseas, werkt puur op stroming en wind. Het is robuust, zodat het bestand is tegen heftige stormen, stevige stromingen en variaties in getijden. Een terugslagdeur voorkomt dat het opgevangen afval bij hoogwater weer uit de opvangbak wegdrijft. Aan de onderkant van de drijfarmen hangen doeken een meter diep in het water om ook afval onder water op te vangen. Vissen kunnen hier nog onderdoor.
De Vijfsluizerhaven is een relatief smalle strook water in het hele Rotterdamse havengebied. Door de ligging en de veelvuldig voorkomende zuidwestenwind komt echter veel plastic en ander afval vanuit de rivier binnendrijven, waarvan een deel terechtkomt in het achterliggend natuurgebied, waar zeehonden, zeevogels en vissen leven, terwijl een ander deel via de haven naar de Noordzee drijft. Dat maakt de Vijfsluizerhaven geschikt voor de proef van Rijkswaterstaat, die loopt tot juni 2021.
De verwachting is dat Catchy elke maand 200 kilo plastic verzamelt.
Lees ook:
Ook de Nederlandse rivieren moeten plasticvrij worden
Met de Interceptor gaat Boyan Slat het plastic afval in de meest vervuilende rivieren wereldwijd te lijf. In zijn kielzog proberen start-ups op kleinere schaal bij te dragen aan plasticvrije wateren.