Vraag van de week

Wanneer is het stormseizoen?

Wandelaars op het strand van Hoek van Holland tijdens storm Ciara. Beeld ANP
Wandelaars op het strand van Hoek van Holland tijdens storm Ciara.Beeld ANP
Robert Visscher

De afgelopen weken zorgde de wind voor flinke chaos op weg en spoor en schade aan huizen en bomen. Een lezer stelde daarom de vraag tot wanneer het stormseizoen loopt. “Daar is officieel geen datum aan verbonden”, zegt meteo­roloog Raymond Klaassen van Weerplaza. Toch gebruikt Rijkswaterstaat de periode van 15 oktober tot 15 maart als stormseizoen en kiest het KNMI voor de periode van 1 oktober tot wanneer de laatste storm is geweest.

“Grofweg kun je zeggen dat het stormseizoen tijdens het winterhalfjaar loopt, maar stormen komen ook buiten deze periode voor”, benadrukt Klaassen. Zelfs in de zomer kan het buiten gieren van de wind. Neem het dak van het stadion van AZ. Dat stortte begin augustus in tijdens een storm. “Dit natuurverschijnsel houdt zich dus niet aan een bepaald seizoen.”

Het is wel zo dat de kans op een flinke storm groter is in de herfst en de winter, dan in de lente en vooral de zomer. Tijdens de koude seizoenen is het temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar groot. Hierdoor ontstaat een sterke bovenluchtstroming, de zogeheten straalstroom, die zich op een hoogte van zo’n negen kilometer bevindt. “Dit beïnvloedt ook de wind waar wij mee te maken krijgen. Hierdoor neemt de kans op flinke wind toe, maar het is dus niet zo dat er uitsluitend in de koude seizoenen stormen zijn.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden