Wageningse klimaatwetenschappers liggen met gemengde gevoelens in de zon

Studenten liggen te studeren op de campus in Wageningen. Beeld Koen Verheijden
Studenten liggen te studeren op de campus in Wageningen.Beeld Koen Verheijden

Genieten studenten klimaatwetenschappen van Wageningen Universiteit van het weer, of maken ze zich te veel zorgen over de recordwarmte?

Loliet Witteveen

Terwijl er 33 jaar geleden nog een Elfstedentocht werd gereden rond deze datum, is het nu bijna 20 graden en strakblauw. Ook de campus van Wageningen Universiteit voelt het bijna als een zomerse dag. Het gras ligt vol met plukjes studenten, die zich in de tussenuren over hun studieboeken buigen én waterijsjes eten. Maar de sfeer is niet geheel ­onbezorgd: de warme februarizon brengt de opwarming van de aarde wel heel dichtbij.

“Het is een soort tweestrijd”, zegt eerstejaarsstudent milieuwetenschappen Erianne Lever (19). “Aan de ene kant genieten we van het lekkere weer, maar aan de andere kant houden we ons in onze studie bezig met de gevaren van klimaatverandering. Dat voelt dubbel.”

Kleermakerszit

De Friese studente zit in kleermakerszit op het gras, met op haar schoot een studieboek. “Eerst was ik gewoon heel blij dat de zon scheen, tot een klasgenoot me erop wees dat het nog maar februari is en we al zonder jas naar buiten gaan. Toen dacht ik: er is toch wel echt iets mis.”

Ze koos voor milieuwetenschappen voor de combinatie van het technische en het maatschappelijke, vertelt Lever. “We zijn op de hoogte van de problemen van klimaatverandering, maar we doen er als maatschappij helemaal niks aan. Hoe kun je ervoor zorgen dat dit wel gebeurt? Op die vraag hoop ik antwoord te krijgen met deze studie.”

Verderop aan het water zit Roel van Oirschot (34). Hij is afgestudeerd milieukundige, en nu bezig met de lerarenopleiding. “Als ik mensen om me heen hoor zeggen wat een lekker weertje het is, dan denk ik wel bij mezelf: is dat nou wel zo’n goed teken? En als het een keertje heel goed vriest in de winter, merk ik ook dat ik een soort van opluchting voel.”

Zwart-wit

Toch is het niet zo zwart-wit, voegt hij eraan toe. “Het weer is iets anders dan het klimaat. Het is een momentopname en zegt niet per se iets over de langere termijn. Daarom is een record van de warmste of koudste dag sinds een aantal jaar nog niet echt reden om te stressen.”

Van Oirschot stroopt de mouwen van zijn T-shirt op. “In de loop der ­jaren heb ik gelukkig geleerd om het een beetje los te laten, die zorgen over klimaatverandering. Op een gegeven moment ga je toch beseffen dat jij de wereld niet kunt veranderen. Maar stiekem hoop ik, als ik straks leraar ben, die leerlingen toch wat bewustzijn mee te geven.”

Wéér een warmterecord

Het was gisteren met 18,5 graden Celsius de warmste 26 februari sinds 1901 in De Bilt gemeten, het vierde warmterecord van het jaar. Vandaag volgt vrijwel zeker het vijfde. Met 365 dagen in het jaar maakt elk jaar kans op wat records. Terwijl de warmste en koudste dagen elkaar halverwege de vorige eeuw in evenwicht hielden, regent het deze eeuw vrijwel exclusief warmterecords. In Nederland is het gemiddeld bijna 2 graden warmer dan een eeuw geleden. Een warmterecord is dus waarschijnlijker, een kouderecord juist niet.

Lees ook:

De warmtewisselaar in de oceanen hapert

Klimaatverandering vertraagt de circulatie van warm en koud oceaanwater. Dat kan hier leiden tot warmere zomers. En dat is geen goed nieuws.

Waarom het niet alleen in Nederland, maar wereldwijd nu zo warm is

Nederland is niet het enige land dat afgelopen zomer zuchtte onder een hittegolf. In heel Noordwest-Europa was het extreem warm, net als in Japan, Algerije en langs de Amerikaanse westkust. Op internet zijn wereldkaarten te vinden die helemaal rood kleuren. Alsof de aarde in brand staat.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden