Prijs

Waarneming boerenzwaluw op 5 december wint prijs Vroege Vogels

Boerenzwaluw  Beeld Koos Dijksterhuis
BoerenzwaluwBeeld Koos Dijksterhuis

De beschrijving van een waarneming van een late boerenzwaluw op 5 december heeft de zogeheten Frater Willibrordus Prijs gewonnen.

Redactie Trouw

Het radioprogramma Vroege Vogels riep de prijs vorig jaar in het leven ter nagedachtenis aan een inmiddels overleden vaste beller van het programma, frater Willibrordus uit De Bilt. Het programma wil met de prijs zijn “liefde voor de natuur eren”.

Fenolijn

Bas Bijl uit Nieuwkoop meldde de waarneming van de late boerenzwaluw op de zogenoemde Fenolijn in het programma, waar luisteraars hun reacties kwijt kunnen: “We reden in de buurt van Nieuwkoop en toen naderden we een dijkweggetje. Werkelijk heel bijzonder, we zien daar een boerenzwaluw vliegen op 5 december. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Zo laat in het jaar een boerenzwaluw. Ik ben al ruim vijftig jaar vogelaar, heb al honderdduizenden zwaluwen gezien, dit was zo bijzonder. Het was een sinterklaascadeautje.”

De prijs waardeert de mooiste, meest inspirerende waarneming op die Fenolijn. De frater belde wekelijks met die lijn en vertelde wat hij had waargenomen aan planten, dieren en vlinders. De Fenolijn is een afgeleide van het begrip fenologie, wat zoiets betekent als het bestuderen van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur. Het gaat dan om bijvoorbeeld bloei, bladontwikkeling bij planten maar ook over ‘wanneer start de vogeltrek’ en ‘wanneer verschijnen vlinders en andere insecten’.

Boerenzwaluw Beeld Koos Dijksterhuis
BoerenzwaluwBeeld Koos Dijksterhuis

Aquarel

De prijs is een aquarel van een boerenzwaluw, gemaakt door kunstenaar Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet, coördinator van De Natuurkalender van Wageningen University, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels-samensteller Daniel Gulpers. Om een winnaar te bepalen heeft de jury ruim 4000 meldingen van de Fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten die zijn ingesproken tussen 20 februari 2020 en 20 februari 2021.

Frater Willibrordus overleed in september 2019. De prijs wordt uitgereikt net na zijn geboortedag op 20 februari.

Lees ook:

Terug van weggeweest, door de lockdown: het jaren-vijftig-buitenleven

Nu Nederlanders al maanden thuis naar hetzelfde behangetje kijken, herontdekken zij de buitenmens in zichzelf. Al fotograferend en vogelspottend zoeken mensen troost in het groen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden