Droogte

Waar is de mol? De mollenstand lijdt onder klimaatverandering - en dat is géén goed nieuws

Mollen moeten dieper graven om aan hun wormen te komen. Beeld
Mollen moeten dieper graven om aan hun wormen te komen.

Mollen lijden onder extremer weer, als gevolg van klimaatverandering. Door de toenemende droogte moeten mollen zich dieper de bodem ingraven, om aan wormen te komen.

Frank Straver

Dit signaleert het kenniscentrum IVN Natuureducatie. In droge periodes gaan mollen meer dan twee meter ondergronds. “Zijn er dan nog steeds geen wormen, dan gaat de mol snel dood, want hij kan nog geen twaalf uur zonder eten”, zegt IVN-expert Maarten Bruns.

Wormen zelf hebben het ook zwaar in droge grond, waardoor de geliefde snack van de mol wegkwijnt. “Wormen leggen zichzelf in een knoop, in een ultieme poging uitdroging tegen te gaan.”

Hoewel mollen prima kunnen zwemmen, worden ze ook bedreigd door wateroverlast door klimaatverandering, in de vorm van hevige plensbuien. “Situaties zoals we zagen bij de overstromingen in Limburg zijn funest voor mollen, zegt Bruns. “Als ze worden overvallen door water in de gangen verdrinken mollen hulpeloos.”

Minder molshopen in de Achterhoek

Het wordt steeds duidelijker dat de mol een klimaatslachtoffer is, volgens Bruns van IVN. Zo neemt in de Achterhoek, een regio met structurele droogte, het aantal molshopen af.

Dit weekeinde werd de balans opgemaakt tijdens de landelijke mollentelling. De score was significant lager dan die in eerdere jaren, aldus de Zoogdiervereniging. Hoewel molshopen tellen lastig is en niet alles zegt over het aantal mollen (één mol kan meerdere hopen graven) lijkt de trend neerwaarts.

En wie nu denkt: mooi zo, minder overlast, komt volgens Bruns bedrogen uit. “De aanwezigheid van mollen duidt op een gezonde bodem, met voldoende vocht voor groeiende planten. Bovendien is een molshoop prima mest.”

Lees ook:

‘Zet beslist geen glasscherven in de molsgangen’

Het gazon wordt geruïneerd door mollen. Wat doe je eraan, Jan? De hovenier Jan Vleghert gaf antwoord op deze vraag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden